Ursan kirjojen yhteistilaus syksyllä 2022

Näin syksyisin olemme perinteisesti järjestäneet Ursan toimittamien tiedekirjojen yhteistilauksen.
Tänä syksynä on mukana kolme uutta kirjaa ja joukko muutaman vuoden takaisia suosittuja teoksia. Kirjoittajina on Suomen eturivin tiedehenkilöitä ja kansanvalistajia. Tuukka Perhoniemen suomentama Jo Marchantin kirja ”Ihmisen kosmos” edustaa tähtitieteen kirjojen joukossa uutta aihepiiriä. Tässä kirjassa kansainvälisesti palkittu tiedekirjailija Jo Marchant tarkastelee ihmistä sekä ihmisen asemaa historiassa ja tulevaisuudessa osana maailmankaikkeutta.

Kirjat saat Ursan jäsenhintaan ja ilman toimituskuluja. Tilaukset tehdään vastaamalla minulle sähköpostilla, mitä kirjoja haluat tilata. Tilaukset tulee tehdä viimeistään marraskuun 15. päivään mennessä. Kirjat toimitetaan tilaajille joulukuun alussa. Lasku kirjoista maksetaan kirjojen saapumisen jälkeen.
Lista ja kuvaus kirjoista on tämän viestin lopussa. Ja toki muitakin Ursan kirjoja voi toki tilata Ursan jäsenhintaan.
Lisätietoja Ursan kirjoista: https://www.ursa.fi/kauppa/kirjakauppa/

terv. Veli-Pekka Hentunen
Warkauden Kassiopeia ry
Härkämäentie 88
79480 Kangaslampi
puh. 040 701 1625

 

Syksyllä tilattavat kirjat:

1) Mäkelä, Veikko; Hotakainen Markus; Karttunen, Hannu; Suhonen, Matti (toim.): Tähdet 2023, Ursan vuosikirja
160 sivua; 12,00 €
Tähtitieteen harrastajan vuosittainen perusteos. Tähdet 2023 kertoo milloin ja missä päin taivasta on kiinnostavaa nähtävää. Kirjan avulla voit myös tunnistaa huomiota herättäviä kohteita taivaalta. Opas sisältää monipuolisesti tietoa tähtitaivaan tapahtumista ja ilmakehän ilmiöistä.

 2) Marchant, Jo (2022): Ihmisen kosmos – Kulttuuri ja tähdet
368 sivua; 27 €
Ihmisen kosmos ei ole tavallinen avaruuskirja. Ihmisen kosmos kertoo tähtitaivaan merkityksestä inhimilliselle kulttuurille: miten tähtitaivas ja sen tutkiminen ovat vaikuttaneet uskontoihin, taiteeseen, tieteeseen ja politiikkaan aina varhaisista myyteistä moderniin maailmaan. Jo Marchant avaa historiaan uusia jännittäviä näkökulmia ja osoittaa kahdellatoista tarinalla, kuinka käsityksemme taivaista ovat vaikuttaneet sivilisaatioomme. Teos on ajankohtainen, ihmiskunta etsii paikkaansa kosmoksessa uusien avaruusluotainten ja tutkimusten siivittämänä. Ihmisen kosmos kertookin enemmän meistä ihmisistä kuin avaruudesta.
PhD Jo Marchant on palkittu tiedekirjoittaja, hän on työskennellyt toimittajana New Scientist ja Nature -lehdissä.

 3) Palviainen, Asko ja Oja, Heikki (2022): Maailmankaikkeus 2023–2024
208 sivua; 15,00 €
Maailmankaikkeus 2023–2024 sisältää tiiviin ja helppotajuisen esityksen tähtitieteen perusteista. Kirjassa kerrotaan tutkimuksen tuoreimmat edistysaskeleet. Maailmankaikkeus-kirja ilmestyy joka toinen vuosi ja sopii erinomaisesti ensimmäiseksi johdatukseksi tähtitieteeseen tai tietojen päivittämiseen. Parhaat uudet kuvat ja tiede niiden taustalla: Vuoden kuvat.
Tähtitaivaan ajantasaiset perusteet lähiplaneetoista kaukaisiin galakseihin: Maailmankaikkeus nyt.
Viime aikojen keskeisimmät tähtitieteen tapahtumat ja uutiset: Maailmankaikkeuden kronikka.

 4) Oja, Heikki: Polaris – koulun tähtitieto (2020)
160 sivua; 15,00 €
Erinomainen perusoppikirja tähtitieteestä koululaisille ja myös kaikenikäisille oppijoille. Polariksen avulla opit tuntemaan tähdet, galaksit ja planeetat sekä kaukaiset mustat aukot ja kvasaarit. Saat samalla perustietoja taivaan havainnoinnista, tähtien säteilystä, taivaankappaleiden liikkeestä ja suhteellisuusteoriasta. Lukuisat tehtävät helpoista haastaviin auttavat syventämään tietojasi. Kirjaa voi käyttää itseopiskeluun tai oppikirjana erilaisilla tähtitieteen kursseilla.
Professori Heikki Oja on palkittu tietokirjailija ja opettanut tähtitiedettä pitkään Helsingin yliopistossa.

 5) Oja, Heikki: Einsteinin perintö (2021)
223 sivua; 24,00 €
Kiehtova tutkija ja henkilö Albert Einstein! Einsteinin suhteellisuusteoria on ollut paras selitys maailman suuren mittakaavan rakenteille runsaan sadan vuoden ajan. Se on myös arkielämässämme tärkeä esimerkiksi kännyköiden gps-paikannuksen kautta. Einstein julkaisi monia muitakin teorioita, ja hänen suuhunsa on pantu monenlaisia asioita. Heikki Oja selvittää, mitä Einstein on todellisuudessa kirjoittanut alkuperäisissä artikkeleissaan, ja onko Einsteinin ennustuksia pystytty havainnoilla varmistamaan. Kirjassa käydään läpi Einsteinin teorioiden tunnetuimpia ilmiöitä yksi kerrallaan. Luku alkaa keskeisellä lainauksella Einsteinin kirjoituksista, minkä jälkeen käsitellään kyseisen ilmiön teoriaa ja ennustusten toteutumista. Kirja sisältää noin neljäkymmentä hänen esittämäänsä teoriaa. Kuinka monessa Einstein oli oikeassa?

 6) Valtaoja, Esko: Tiedonjano (2021)
200 sivua; 24,00 €
Tämä kirja on kertomus vuoden mittaisesta matkasta, jossa samoillaan tieteen viidakoissa ihmetellen, ilahtuen ja oppien. Matkaetappeja eivät ole kaukaiset sademetsät tai savannit, vaan vertaisarvioidut tiedeartikkelit ja uutiset.
Esko Valtaojalle eri alojen tiedeartikkeleihin tutustuminen on vuosikymmenestä toiseen ollut yksi viikon kohokohtia ja kattava päivitys siihen, mitä hänen oman erikoisalansa ulkopuolella on tekeillä. Tästä luksuksesta hän ei ole halunnut luopua tutkijanuransa jälkeenkään. Tässä on ehdottomasti jälleen Esko Valtaojalta tiedonjanoisen lukijan yksi toivekirja.

 7) Tenkanen, Tommi: Matka mustaan aukkoon (2021)
286 sivua; 24,00 €
Mustien aukkojen tutkimus on edistynyt viime aikoina huimasti. Osaamme kuunnella mustia aukkoja avaruutta taivuttavien gravitaatioaaltojen avulla, seurata tähtien liikettä supermassiivisten mustien aukkojen ympärillä ja valokuvata mustan aukon varjon sen tulisena hehkuvaa kertymäkiekkoa vasten.
Mustista aukoista tiedetään paljon, mutta nykyinen tietämys loppuu viimeistään tapahtumahorisonttiin. Sen toiselta puolelta tutkijoilla on paljon arvauksia, mutta ei vielä tietoa. Mistä mustat aukot ovat tulleet, mihin ne johtavat ja mitä niiden olemassaolo kertoo luonnon syvimmistä lainalaisuuksista?
Teoreettinen fyysikko Tommi Tenkanen kertoo, kuinka mustien aukkojen tutkimus yhdistää aineen pienimpiä mittakaavoja tutkivan hiukkasfysiikan ja koko maailmankaikkeutta tutkivan kosmologian.

 8) Lehto Kirsi, Lehto Harry ja Janhunen Pekka: Elämä maapallolla (2021)
159 sivua; 19,00 €
Miljardien vuosien aikana olosuhteiden muutokset ja sukupuuttoaallot maapallolla ovat johtaneet nykyisen lajiston kehittymiseen. Nyt ihmiskunta muokkaa maapallon elinoloja voimakkaasti. Hitaan biologisen evoluution rinnalle on noussut monta kertaluokkaa nopeampi kulttuurievoluutio, joka on tuottanut ulkoisille katastrofeille alttiin teknologisen yhteiskunnan. Mikä on ihmiskunnan ja elämän tulevaisuus maapallolla? Onko ihmisten mahdollista levittäytyä muille planeetoille tai avaruusasemille?
Dosentti Kirsi Lehto on astrobiologiaan ja elämän syntyyn erikoistunut kasvivirologi ja kirjailija, dosentti Harry Lehto taas on astrobiologiaan erikoistunut tähtitieteilijä. He molemmat työskentelevät Turun yliopistossa. FT Pekka Janhunen on Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö ja avaruudessa liikkumiseen tarkoitetun sähköpurjeen keksijä.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.