Härkämäen observatorio

Mikä on Taurus Hill Observatory?

DSCN5483_wwwHärkämäen observatorion omistaa Warkauden Kassiopeia ja se sijaitsee Kangaslammilla Kilpimäen kylässä Härkämäen laella. Tähtitornilta on suoraa matkaa Kangaslammin kylälle 6 km ja Varkauteen 25 km. Ympäristö on täysin vapaa valosaasteesta. Observatorion sijaintipaikan korkeus merenpinnasta on 160 m ja sen koordinaatit ovat 62°18.896″ pohjoista leveyttä ja 28° 23.357″ itäistä pituutta. Tornin rakentaminen aloitettiin loppukesällä 2002 ja torni valmistui keväällä 2004. Observatorio on lautarakenteinen ja sen näkyvin osa on peltikatteinen kupoli. Mäen rinteeseen tornin välittömään läheisyyteen on rakennettu apurakennus, joka toimii observatorion ohjausrakennuksena, työskentelytilana ja lepohuoneena. Alueelle on rakennettu myös iso kerhotalo (2013), kota, laavu, nuotiopaikka sekä katselutasanne (2016).

Observatoriossamme on päähavaintolaitteena 16″ Meade ACF LX800 -kaukoputki Paramount ME-jalustalla, SBIG ST-8XME sekä SBIG STT-8300M CCD-kamerat. Yhdistyksellä on katselutasanteella Celestron C14 -kaukoputki Paramount MEII jalustalla, Meade LX200GPS 12″ sekä14,5″ Newton -kaukoputki-Lisäksi yhdistyksellä on siirrettävät linssikaukoputket Meade 5″ LXD55 ja SW 120ED ja niitä varten NEQ6 Pro -jalusta. Käytössämme on myös pienempiä kaukoputkia ja kiikareita.

Tarkempi Härkämäen observatorion laitteistoluettelo löytyy tästä.

Tutkimusyhteistyötä yliopistojen kanssa

Warkauden Kassiopeia on aloittanut tutkimustyön teon Härkämäellä vuonna 2005. Observatorio on ansioitunut viime vuosina erityisesti havaitsemalla asteroidien ja eksoplaneettojen valokäyriä sekä lähettämällä tulokset eteenpäin tutkijoille. Lisäksi observatoriolla on tehty supernovien etsintäkampanjoita, joiden tuloksena on löydetty kahdeksan uutta supernovaa Pohjantähden ympäristössä sijaitsevista galakseista. Myös komeettoja on seurattu ja kuvattu ahkerasti Härkämäen observatoriolla.

Härkämäen observatorio sai keväällä 2006 oman observatoriokoodin, kun observatoriolla suoritettiin tarvittavat tarkat asteroidien mittaukset. Härkämäen observatorion virallinen nimi ja koodi on tämän myötä “Taurus Hill Observatory, A95”.

Härkämäen observatorio on myös jäsen Suomen havaintotorniverkossa, jonka tarkoituksena on edistää yhteydenpitoa erilaisista havaintohankkeista kiinnostuneiden kesken.

Härkämäen observatorionon lähetetty asteroidivalokäyrähavaintoja Helsingin yliopistolle,  supenovahavaintoja italialaisen Padovan yliopiston tutkijoille, eksoplaneettahavaintoja Tsekin astonomisen yhdistyksen ylläpitämään avoimeen TRESCA-tietokantaan ja OJ287 blasaarihavaintoja Tuorlan observatoriolle. Tällä hetkellä observatoriossa tehdään eksoplaneettojen ja moninkertaisten asteroidien valokäyrähavaintoja Venäjän tiedeakatemian alaiselle Pulkovan observatoriolle, joka sijaitsee Pietarin eteläpuolella.

Comments are closed.