Tänään on kevään viimeinen meteoriparvi

Monet ovat varmasti ottaneet huomisen vapaapäiväksi tai vaihtaneet torstain ja perjantain työpäivät keskenään, joten nyt on loistava hetki havaita kevään viimeisen meteoriparven – ainakin sellaisen, jota Suomessa on järkevää enää edes yrittää katsella – maksimiyö. Kyseessähän siis on η–Aquaridien meteoriparvi.

η–Aquaridien radiantti (piste, josta meteorit näyttäisivät lähtevän) on Suomessa koilistaivaalla horisontin alapuolella mutta se ei havainnointia haittaa. Meteorit ovat tyypillisesti kirkkaimmillaan 90 asteen päässä radiantistaan, joten tämän meteoriparven havaitseminen on erityisen helppoa. Sinun ei tarvitse tietää missä suunnassa mikäkin ilmansuunta on, sen kuin vain pötkähdät selällesi ja tuijottelet kohti zeniittiä, eli taivaanlakea. Tällöin käytössä on mahdollisimman laaja havaintoikkuna melkoisen optimaalisella alueella. Oma suunnittelma onkin mennä pötköttelemään makuupussissa laiturille, niin on vähemmän puita peittämässä näkökenttää.

Maksimiyölle meteoreita on ennustettu näkyväksi noin 40 kappaletta tunnissa mutta jo kovin vaalea taustataivas tiputtaa tuota lukemaa melkoisesti alaspäin.

Härkämäen Observatorion taivaskamera ei ole linjoilla kuvaamassa, kakkostornin rakennustyömaan vuoksi.

Alkuperäinen artikkeli: Pimennysmatkaaja.fi -blogi.

Bookmark the permalink.

About Jari Juutilainen

Jari Juutilainen on kyberturvallisuuden insinööri (YAMK), joka on ollut Kassiopeian jäsen vuodesta 2001 lähtien ja toimii yhdistyksen webmasterina. Jarin omiin havaintoihin pääsee tutustumaan Taivaanalla.fi -blogissa.

Comments are closed.