Taivaskamerassa Jupiterin pilarit ja revontulia!

Alustavan tutkimuksen perusteella joudutaan valitettavasti toteamaan negatiivinen havainto Joulupukin reestä. Ilmeisesti reitti ei kulkenut Härkämäen päältä. Sen sijaan yö tarjosi kerrassaan mainion määrän nähtävää. Revontulivyö loimuttaa pohjoistaivaalla suurimman osan yöstä välillä tehden pari komeaa kruunua. Yön harvinaisin havainto kuitenkin on kolmisen minuuttia näkyneet Jupiterin ylä- ja alapilarit, eli melko harvinaiset halot. Kuvasta tulee illan aikana paremmin raakakuvasta käsitelty versio tähän uutiseen. Yön havaintoihin kuuluu lisäksi ainakin yksi kirkas tulipallo, jolla Taivaanvahtiin tulleen havainnon perusteella oli nähty kaksi pyrstöä. Härkämäen kameran kuvassa tuplapyrstö ei harmittavasti erotu mutta pieni loppukirkastuma näkyy. Toinenkin potentiaalinen tulipallo vilahtaa kuvissa mutta se varmennetaan illan aikana, kun pääsen selaamaan satelliittitietokannat läpi.

Tulipallo 24.12.2014 - Kello 16:33

Tulipallo
24.12.2014 – Kello 16:33

Jupiterin ylä- ja alapilari 25.12.2014 - Kello 03:01

Jupiterin ylä- ja alapilari
25.12.2014 – Kello 03:01

Päivitys:
Illan toinen potentiaalinen tulipallo osoittautui ennustamattomaksi NOAA 15 -satelliitin välähdykseksi.

NOOA 15 -satelliitin välähdys 25.12.2014 - Kello 06:33

NOOA 15 -satelliitin välähdys
25.12.2014 – Kello 06:33

Ja sitten niihin luvattuihin revontuliin. Ensin gif-animaatio kahdeksan minuuttia kestäneestä mutta sitäkin kirkkaamasta revontulinäytöksestä:

Revontulet (animaatio 1,24 MB)

Revontulet (animaatio 1,24 MB)

Sitten vielä parhaat kuvat:

Revontulet

Revontulet

Revontulet

Revontulet

Revontulet

Revontulet

Bookmark the permalink.

About Jari Juutilainen

Jari Juutilainen on kyberturvallisuuden insinööri (YAMK), joka on ollut Kassiopeian jäsen vuodesta 2001 lähtien ja toimii yhdistyksen webmasterina. Jarin omiin havaintoihin pääsee tutustumaan Taivaanalla.fi -blogissa.

Comments are closed.