Taivaskamerassa jouluiset revontulet!

Selvästi myös luonto on joulumielellä, kun kuukausien pilvisyyden jälkeen tarjolla oli ensimmäinen kokonaan selkeä yö. Ja millainen yö se olikin! Alkuillasta saatiin ensin tallennettua todella komea tulipallo vai pitäisiköhän tuota kutsua jo bolidiksi. Illalla kymmenen jälkeen alkoi näkymään kamerassa revontulihuntua, joka poikikin muutaman minuutin kuluttua todella näyttävän kruunun ja vyön. Noin kymmenen minuutin jälkeen paras vaihe näytti olevan ohi, mutta revontulivyö jäi vielä loimuamaan pohjoistaivaalle. Uudelleen revontulet loimahtivat hieman ennen kolmea aamulla tehden kirkkaan vyön.

Yksittäisiä kuvia revontulista päivitän tähän uutiseen huomenna, joulupäivän illalla, kun olen taas pöytäkoneen äärellä.

Viimeyön revontulet olivat taas yllätys, sillä 20. päivä Auringossa tapahtunut X1.8-luokan purkauksen synnyttämän CME:n piti mennä kokonaan Maapallon ohi, mutta ilmeisesti sen reuna kuitenkin pyyhkäisi Maan magneettikenttää. Mukava joululahja!

Päivitys:
Parhaat kuvat revontulista:

Revontulet

Revontulet

Revontulet

Revontulet

Revontulet

Revontulet

Revontulet

Revontulet

Bookmark the permalink.

About Jari Juutilainen

Jari Juutilainen on kyberturvallisuuden insinööri (YAMK), joka on ollut Kassiopeian jäsen vuodesta 2001 lähtien ja toimii yhdistyksen webmasterina. Jarin omiin havaintoihin pääsee tutustumaan Taivaanalla.fi -blogissa.

Comments are closed.