Video: Kuinka eksoplaneettojen kaasukehiä havaitaan

Härkämäen observatoriolla on tehty jo vuosia havaintoja eksoplaneetoista mittaamalla niiden valokäyriä, eli sitä kuinka paljon eksoplaneetta himmentää emotähtensä valoa kun se menee sen ja Maan (eli meidän) välistä. Harva kuitenkaan on tutustunut tarkemmin siihen miten mm. näiden Härkämäelläkin havaittujen eksoplaneettojen kaasukehiä tutkitaan ja määritellään. Oheinen NASAn video antaa lyhyesti vastauksen tähän. Vaikka Härkämäellä ei vielä tällä hetkellä voida mitata eksoplaneettojen kaasukehien ominaisuuksia, niin tekniikka on kehittynyt siihen tahtiin viime vuosina, ettei ole aivan mahdoton ajatus, että vielä jossain vaiheessa Härkämäelläkin on spektrometri jolla voidaan “tunkeutua” mittaamaan eksoplaneettojen kaasukehiä. Valitettavasti video on englanniksi.

Ohessa on vielä muistutuksena se millaisia valokäyrämittauksia Härkämäellä tehdään. Tässä on esimerkkinä Qatar-1b eksoplaneetan valokäyrämittaus joka tehtiin Härkämäellä 16./17.2.2011. Edellä olevalla videolla näytetään periaatte kuinka oheisia mittauksia tehdään ja mistä valokäyrän “kuoppa” oikein johtuu.

Qatar-1b valokäyrä yöltä 16./17.2.2011. Kuva: Härkämäen observatorio.

Qatar-1b valokäyrä yöltä 16./17.2.2011. Kuva: Härkämäen observatorio.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

About Harri Haukka

Harri Haukka on avaruustieteen ja -tekniikan diplomi-insinööri, kehityspäällikkö Ilmatieteen laitoksella, Warkauden Kassiopeian perustajajäsen ja Avaruusinsinööri-blogin ylläpitäjä. Yhteydenotot harri.haukka(a)kassiopeia.net

Comments are closed.