Ad Astra 1/2015 – Puheenjohtajan palsta

Warkauden Kassiopeian jäsenlehden 1/2015 artikkelit ja muut jutut julkaistaan ekaa kertaa Kassiopeian uutisten kautta. Ensimmäisenä julkaistaan lehden Puheenjohtajan palsta.

Puheenjohtajan palsta

Veli-Pekka Hentunen

Yhdistyksemme toiminnassa vuosi 2014 oli pitkästä aikaa sellainen, ettei Härkämäellä ollut rakennustoimintaa. Toki observatorion piha-alueella riitti siistimistöitä edellisen syksyn hakkuiden jäljiltä. Myös kodan viereinen piha-alue kunnostettiin, koska paikalle oli siirretty syksyllä 2013 professori V.A. Heiskasen muistomerkki. Kevään 2014 aikana saatiin valmiiksi luontopolku opastauluineen. Sen varrella on nyt kymmenen opastaulua ja useita demonstraatiopisteitä ja tehtäviä. Luontopolku tulee olemaan yksi toiminnallinen kohde varsinkin koululaisryhmien vierailujen aikana.

Viime vuodelta jää mieleen kolme isohkoa yhdistyksemme tapahtumaa. Ensimmäinen oli kesäkuussa, kun bussilastillinen lapsia ja heidän vanhempiaan tutustui Härkämäkeen Vekara-Varkaus tapahtuman retkellä. Heinäkuussa vietimme jo neljättä kertaa Aurinkopäivää. Tuo tapahtuma oli varsin juhlallinen, koska samalla paljastettiin Heiskasen muistomerkki uudella paikallaan. Tapahtumaa oli saapunut seuraamaan noin 20 Heiskasen sukuseuran edustajaa. Syksyllä vietimme yhdistyksen 13. vuositapahtumaa. Myös se veti paikalla hyvin yleisöä erityisesti kiinnostavien yleisöesitelmien ansiosta.

Koska vuosi 2014 oli hyvin pilvinen, niin mitään suurta yleisönäytösryntäystä ei vuoden aikana ollut. Havaintoilloissa kävi väkeä hyvin vähän, vain muutamia. Myös kuvaustoiminnassa emme pystyneet tekemään kovinkaan montaa sellaista havaintoa, jota olisi voinut hyödyntää tutkimusprojekteissa. Vuoden aikana lähetettiin muutamia eksoplaneettahavaintoja tšekkiläiseen TRESCA-tietokantaan pääasiassa Venäjän tiedeakatemian Pulkovan observatorion käyttöä varten sekä HIP10679 – 10680 kaksoistähden kirkkausmittauksia Italian astrofysiikan instituutille.

Vaikka yhdistyksen tulopuoli oli vuonna 2014 hyvä, olivat myös säännölliset menot aikaisempia vuosia suurempia. Seuraavat kymmenen vuotta yhdistyksellä on rasitteena kerhotalon laina. Lainan hoitokulut ovat vuodessa noin 2 600 euroa. Lisäksi muut ylläpitokulut ovat tietenkin kerhotalon myötä kasvaneet. Kaikkiaan Härkämäen ylläpitoon menee vuosittain lainan lisäksi yli 6 000 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että vain pieni osa vaadittavista tuloista voidaan hankkia jäsenmaksuilla. Siksi on ollut tärkeää, että vierailevia ryhmiä on käynyt Härkämäellä varsin runsaasti. Jotta sama kävijämäärä saataisiin jatkossakin, on Härkämäen toimintaa tuotava mahdollisimman monipuolisesti esille eri tavoin. Tässä kohtaa jokainen jäsen voi tehdä oman osuutensa kertomalla toiminannastamme ja Härkämäen käyttömahdollisuuksista. Myös jäseneksi voi kukin yrittää houkutella uusia ihmisiä. Jäsenkehitys ei ole ollut muutenkaan viime vuosina paras mahdollinen (kaavio). Yhdistyksen parhaat vuodet olivat 2009 ja 2010, kun maksaneiden jäsenten määrä oli noin 140. Tänä vuonna jäsenmäärä on niukasti yli 100, joten olemme tässä suhteessa taantuneet yhdistyksen alkuvuosien tasolle. Kaikkiaan yhdistyksessämme on ollut jäsenenä 13 toimintavuoden aikana 280 eri ihmistä, joista siis reilusti yli puolet on syystä tai toisesta eronnut tai jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta.

Meneillään oleva vuosi tulee olemaan varmaan hyvin samankaltainen toimintamme kannalta kuin vuosi 2014. Teemme pieniä täydennyksiä luontopolkuun ja pidämme Härkämäen observatorion piha-aluetta kunnossa. Mahdollisesti muutamia huoltotöitä on tiedossa. Laavun terassin lankut uusitaan ja tornin seiniä pitänee maalata. Tapahtumista merkittävimmät tulevat olemaan jälleen Vekara-Varkaus tapahtuman Härkämäki-retki ja Aurinkopäivä. Tulevan Aurinkopäivän teemana on aurinkoenergian tuotanto. Saamme kuulla aiheesta kaksi esitelmää. Lisäksi heinäkuussa tulee kuluneeksi 120 vuotta V.A. Heiskasen syntymästä, joten tapahtumassa muistellaan myös kangaslampilaista suurta tiedemiestä.

Yhdistyksessä on mietitty erilaisia uusia toiminnan muotoja. Yhtenä uutuutena on ollut lastenkerho sekä havaintoiltojen yhteydessä toiminnan esittelyä niinä iltoina, kun tähtitaivasta ei huonon sään takia voida tarkkailla. Kassiopeia on myös aktiivisesti pyrkinyt saamaan rahoitusta koululaisvierailuja varten. Viime syksynä saimme rahoituksen kolmeen koululaisvierailuun ja tänä keväänä varmuudella yhteen. Kuitenkin sponsorirahoituksen saaminen on ollut hyvin työlästä. Yrityksillä, kunnilla ja muilla yhteisöillä on tällaisiin kohteisiin annettavat rahat hyvin tarkan seurannan alla. Esimerkiksi Varkauden kouluista ei viime vuonna tullut yhtään vierailua koulujen omalla rahalla. Muutenkin erilaisten apurahojen suhteen olemme varmaan jonkin aikaa sivussa, koska viime vuonna onnistuimme niiden suhteen lähes kaikessa. Saimme erilaisiin opetusvälineisiin rahoitusta Kansan Sivistysrahastolta 400 euroa ja Olvi-säätiöltä 3 000 euroa. Uusiin Windows 7 tietokoneisiin saimme Oskar Öflundin säätiöltä 1500 euroa ja vielä loppuvuodesta uuteen Meade-kaukoputkeen 10 000 euroa Jenny ja Antti Wihurin rahastolta. Tätä kirjoitettaessa kaukoputki ei ole vielä saapunut Saksasta. Oma arvaukseni on, että kaukoputki tulee kevään aikana ja se on käytössä vasta syksykaudella.

Meneillään olevaa toimintavuotta ajatellen toivon huomattavasti parempia säitä kuin muutaman viime vuoden aikana on ollut. Laitteemme ovat hyvällä tasolla, mutta niiden käyttöaste on varsin alhainen pilvisten säiden takia. Alkanut vuosi on ollut tähtitaivaan tarkkailun kannalta jo varsin mielenkiintoinen. Taivaalla näkyi tammikuun alkupuolella paljain silmin komeetta C2014/Q2 (Lovejoy) ja sitten tammikuun lopussa Maan ohitti kohtalaisen läheltä kookas asteroidi. Toki sitä ei tiettävästi päästy Suomessa näkemään. Komeetta Lovejoy on hyvin näkyvissä vieläkin kiikareilla ja kaukoputkella. On myös odotettavissa, että revontulikausi jatkunee edelleen aktiivisena. Planeetoista on hyvin näkyvissä Jupiter koko kevään ajan. Osittainen auringonpimennys nähdään koko maassa perjantaina 20. maaliskuuta. Pimenevä osa on hyvin suuri, Varkaudessakin lähes 80 %, mutta Lapissa peräti 94 %. Pimennys sattuu vielä aivan keskipäivälle, joten sen voi havaita helposti valon määrän selvänä pienenemisenä. Suodinlaseilla katsottuna ilmiö tulee olemaan erittäin hieno.

Toivotan kaikille jäsenille oikein hyvää havaintovuotta 2015. Seuratkaa toimintaamme kotisivuilta. Lisäksi myös facebook on oiva paikka seurata Härkämäen toimintaa, siellä observatoriomme sivuilla on jäsenenä lähes jo 200 ihmistä.

Warkauden Kassiopeian jäsenmäärät 2005 - 2015. Kuva © Warkauden Kassiopeia.

Warkauden Kassiopeian jäsenmäärät 2005 – 2015. Kuva © Warkauden Kassiopeia.

Bookmark the permalink.

About Harri Haukka

Harri Haukka on avaruustieteen ja -tekniikan diplomi-insinööri, kehityspäällikkö Ilmatieteen laitoksella, Warkauden Kassiopeian perustajajäsen ja Avaruusinsinööri-blogin ylläpitäjä. Yhteydenotot harri.haukka(a)kassiopeia.net

Comments are closed.