EPSC:ssä eksoplaneettoja, Jupiteria ja hieman komeettojakin

European Planetary Science Congress (EPSC) tarjosi tähtiharrastajille tänä vuonna aimo annoksen NASA:n Juno -hankkeeseen tehtyjä Jupiter-havaintoja, mutta oli joukossa myös hieman eksoplaneettahavaintojakin.

Härkämäen posteri oli toinen kahdesta posterista joissa esiteltiin tähtiharrastajien tekemiä eksoplaneettahavaintoja ammattilaisille. Toinen posteri oli kreikkalaisten harrastajien tekemä joten voimme sanoa, että nämä kaksi posteria kattoivat Euroopan etelä-pohjoissuunnassa aika hyvin. Kahden posterin lisäksi eksoplaneettahavainnoista oli yksi puhe jonka piti tällä kertaa puolalainen tähtiharrastaja Gabriel Murawski aiheenaan “Use of CMOS cameras in exoplanet transit photometry”. Gabrielin esityksestä kävi hyvin ilmi, että jos on halua niin pienempikin kalusto riittää tekemään tieteellisesti merkittäviä havaintoja. Löytyypä Gabrielin havaintoja myös TRESCA-tietokannasta jonne myös Härkämäen havaintoja on lähetty.

Konferenssin aika myös päätimme järjestää keväällä 2019 harrastajille suunnatun kansainvälisen työpajan eksoplaneettojen havainnoinnista. Työpaja tullaan järjestämään Suomessa, todennäköisesti pääkaupunkiseudulla, mutta tarkempi ajankohta ja paikka tarkentuu seuraavien kuukausien aikana. Tarkoituksena on kutsua aktiiviset eksoplaneettojen eurooppalaiset havaitsijat keskustelmaan, esittelemään toimintaansa sekä luomaan uusia kontakteja jotta tulevaisuudessa harrastajat voivat vieläkin tehokkaammin osallistua tieteen tekemiseen eksoplaneettojen alueella.

Gabriel Murawski pitää esitelmäänsä EPSC:ssä Berliinissä. Kuva: Harri Haukka.

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

About Harri Haukka

Harri Haukka on avaruustieteen ja -tekniikan diplomi-insinööri, kehityspäällikkö Ilmatieteen laitoksella, Warkauden Kassiopeian perustajajäsen ja Avaruusinsinööri-blogin ylläpitäjä. Yhteydenotot harri.haukka(a)kassiopeia.net

Comments are closed.