Velhosumu, osa 1: Ha ja OIII

[ Juttu julkaistu Facebookissa 11.9, mutta nyt saan tännekin postattua ]

Tämä projekti on jatkoa jäsenlehdessä julkaistuun tarinaani koskien tähtivalokuvauksen opiskelua “kantapään kautta”. Lehdessä ollut tarinahan jäi tosi jännään kohtaan eli CCD:n pariin siirtymiseen, siinä vaiheessa vielä ilman mahdollisuutta käsitellä CCD:n tuottamia .fit-kuvia itse.

Projekti on nytkähtänyt sen verran eteenpäin, että Pixinsight ohjelma on hankittuna kuvien käsittelyyn, mutta vielä puuttuu se taito joka syntyy vain tekemällä asioita käytännössä.

Päätin ottaa harjoituskohteeksi Velhosumun (NGC7380), joka on korkean sijaintinsa ansiosta hyvin kuvattavissa koko havaintokauden. Koska omat aikataulut ovat usein hankalat ja toisaalta tätä pitäisi päästä kuvaamaan kuuttomana yönä, en odota kuvaavani mitään muita kohteita lähiaikoina…

Projekti pääsi alkamaan 9. – 10.9 välisenä yönä, jolloin keli oli kohtuu hyvä. Tällä kertaa laitteet pelasivat mainiosti eikä mitään ongelmia ollut. Valottelin suurin piirtein klo 22-01 välisen ajan, jonka jälkeen kalibrointikuvien otto ja kotona joskus 02:n jälkeen. Tämän myöhempään ei nyt töissäkäyvänä oikein pysty harrastamaan.

Eka iltana sain aikaan hyvän setin dataa harjoituksiin, 8 x 10 minuuttia Hafaa ja 7 x 10 min. OIII:sta. Näitäkin piti olla 8 kpl. mutta pier flip iski – eli käytännössä seuranta loppui.

Kuvausta seuranneesta alkuviikosta menikin sitten yksi ilta Pixinsightin salojen opiskeluun. Pinoaminen näyttäisi nyt onnistuvan ja on jo ensimmäisiä kuvia näyttää. Eivät vielä parhaita, esimerkiksi kohinanpoistoa joutuu selvittämään koska ei tunnu vielä onnistuvan halutusti. Otan mielelläni vastaan vinkkejä, millä prosessilla kohinanpoistoa kannattaisi tehdä!

Nyt ajattelin julkaista projektista Halfa ruudun sekä kokeellisen RGB-kuvan, joka on koottu Halfasta ja OIII:sta.

Kunhan seuraavan kerran pääsen tornille kuun suhteen sopivissa olosuhteissa, on tarkoitus jatkaa projektia valottamalla SII kapeakaistaa ja sitten olisi tarkoitus ottaa myös RGB satsit, sillä nettikuvien perusteella moni on niitäkin kuvannut. Näiden perusteella syntyy värikkäämpi kapeakaistakuva kuin nyt julkaistu ja myös RGB-kuva.

Palailen asiaan, kun on uutta näytettävää projektin tiimoilta.

Velhosumu (NGC7380), 8 x 10 min. Ha

Velhosumu (NGC7380) kokeellinen värikuva Ha + OIII valotuksista.

Esa Heikkinen

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.