Vuoden 2023 ensihavainnot Härkämäen observatoriolta

Härkämäen observatoriolla päästiin aloittamaan uuden vuoden havaintokausi 1. – 2.1.2023 välisenä yönä. Härkämäelle pääsy oli liukkauden takia todella hankalaa, mutta kiristynyt pakkanen loi hieman pitoa jäiseen tienpintaan.

Kohteina olivat komeetta C/2022 E3 (ZTF) sekä yhden eksoplaneetan WASP-12b ja yhden eksoplaneettakandidaatin TOI3856.01b ylikulku.

Komeetta C/2022 E3 (ZTF) on kirkastumassa ja saataa keväällä näkyä Suomestakin käsin paljain silmin.Tällä hetkellä se on havaittavissa kiikareilla parhaiten aivan aamulla kaakon suunnalla Karhunvartijan tähtikuviossa. Komeetan pölypyrstö on varsin viuhkamainen, mutta oikealle ylös osoittava kaasupyrstö taas hyvin kapea ja pitkä. Komeettaa kuvattiin 30 x 60 s valotuksilla R-suotimen läpi. Kuvat otettiin aamulla klo 06.00 – 06.40.

WASP-12b eksoplaneetan ylikulkua on havaittu Härkämäelläkin jo useasti, koska se kuuluu seurattavien kohteiden joukkoon ylikulun ajoituksessa tapahtuvien vaihtelujen takia. Toinen kohde TOI3856.01b taas on aivan uusi TESS-satelliitin löytämä kohde, eikä sitä ole vielä varmistettu eksoplaneetaksi. Nyt Härkämäen observatoriolla tehty mittaus on ensimmäinen ETD Tresca tietokantaan saatu ylikulkuhavainto kyseisestä kohteesta. Mittaustulokset on otettu tutkimuskäyttöön Tšekin tasavallassa sijaitsevaan Masaryk yliopistoon.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.