Osittainen auringonpimennys tiistaina 25.10.

Aurinko pimenee osittain koko maassa tiistaina 25.10. Pimennys näkyy suurimpana idässä ja pohjoisessa, pienimpänä läntisessä ja eteläisessä Suomessa. Utsjoella Auringon halkaisijasta peittyy parhaimmillaan 69 % ja Maarianhaminassa 59 %.

Pimennys alkaa Varkaudessa klo 12.14 ja päättyy klo 14.34. Pimennyksen syvin vaihe on klo 13.24. Tällöin Auringon halkaisijasta on peittyneenä 68 %. Aurinko on pimennyksen aikaan etelätaivaalla noin 15 asteen korkeudella.

Auringonpimennys nähdään silloin, kun Kuu menee radallaan Maasta katsottuna Auringon eteen. Koska Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla, pimennyksiä ei tapahdu joka kuukausi, vaan Kuu kulkee taivaalla yleensä joko Auringon kiekon yli tai ali.

Nyt nähtävä osittainen auringonpimennys on yhteydessä 8.11. tapahtuvaan täydelliseen kuunpimennykseen, joka näkyy Suomessa hyvin huonosti. Auringon- ja kuunpimennykset tapahtuvat nimittäin kahden viikon välein 1–3 pimennyksen sarjoina. Jaksottaisuus johtuu siitä, että auringon- ja kuunpimennyksiä voi tapahtua vain, kun Kuun kallistunut rata on sopivasti kääntyneenä Maan ja Auringon suhteen. Radan asento kääntyy verkkaisesti, mutta Kuu saattaa ennättää sujahtaa kolmekin kertaa Auringon editse ja/tai Maan varjoon. Sitten Kuun rata on kääntynyt jo liikaa pimennysten kannalta, ja seuraavan kerran pimennysten rypäs voi tapahtua vasta, kun rata on kääntynyt taas sopivaan asentoon. Tähän menee 173 vuorokautta.

Tämänkertainen auringonpimennys ei näy missään täydellisenä. Suurimmillaan pimennys on Siperiassa, jossa Auringosta peittyy Kuun taakse 86 %.

Auringonpimennystä katsoessa silmät tulee suojata. Kun Aurinkoa tarkkailee pimennyksen aikana, on syytä muistaa, että Auringon säteily on haitaksi suojaamattomalle silmälle. Näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily aiheuttaa verkkokalvolla vaurioita jo muutamassa sekunnissa, eikä vahinkoa huomaa heti.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.