Kassiopeialle lahjoituksena järkälemäinen dobson!

Warkauden Kassiopeia ry otti vastaan 28.1.2022 Janne Turtiaiselta lahjoituksena 30-senttisellä peilillä varustetun dobson-kaukoputken visuaalihavaintokäyttöä varten. Kaukoputken peili on hiottu Kirkkonummella. Kaukoputken rungon ja muun tekniikan Janne Turtiainen on rakentanut itse.

Dobson-jalusta ja peili ovat erinomaisessa kunnossa, se on vain pientä puhdistusta vailla oleva uuden veroinen laite. Jalustan alt-az-suuntimisiin asennettujen teflonpintojen ansiosta putki kääntyy hyvin kevyesti, mutta säilyttää kuitenkin erinomaisen tasapainon takia vakaasti asemansa kääntämisen jälkeen. Putkessa on kahden tuuman 28 mm okulaari, punapistetähtäin sekä erikoisuutena optinen asennontunnistus. Putken asennon perusteella saadaan tietää, mitä kohdetta katsotaan. Viimeksi kaukoputki on ollut Janne Turtiaisella käytössä Rantasalmella.

Warkauden Kassiopeian Härkämäen observatoriolle mietitään nyt kiinteää paikkaa tälle isolle dobsonille. Näin laite olisi aina havaintovalmiina visuaalikatselijoita varten. Ehkä ensi kesänä tähän asiaan saadaan ratkaisu ja laite on syksyllä 2022 käyttövalmiina tulevaa havaintokautta varten.

Nyt lahjoituksena saatu kaukoputki on ilman muuta yksi suomalaisen tähtitieteen harrastuksen jalokivistä. Itse tehtyjen isojen havaintolaitteiden arvo on jo sellaisenaan hyvin merkittävä. Laite on lisäksi ulkonäöltään kunnioitusta herättävä.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.