Uuden ASI 2900 MM Pro -kameran ensi kohteena Jupiter

Härkämäen observatorion uutta ASI 2900 MM Pro -kameraa päästiin testaamaan ensimmäisen kertan tiistai-iltana  19.10.2021 klo 19 aikoihin. Kamera kiinnitettiin tähtitornin Meade 16″ ACF-kaukoputkeen.

Kohteena oli matalalla etelä-kaakon suunnassa näkyvissä ollut Jupiter. Kohteesta otettiin muutamia kymmeniä kuvia eri suotimilla. Samalla kaukoputken fokusointi säädettiin uudelle kameralle sopivaksi. Kaukoputken kollimointi vaatii fokusoinnin perusteella vielä hieman korjausta. Kamera osoittautui erinomaiseksi, kaikki toimi moitteettomasti. Varsin ilhaduttavaa on kuvien nopea, lähes välitön latautuminen tietokoneelle. Kuvien koko on toki iso noin 50 megatavua, mutta se ei ole enää uusilla tietokoneilla mitenkään kuvien käsittelyä rajoittava tekijä.

Kuvien terävyyteen vaikutti ennenkaikkea se, että Jupiter oli vain noin 8 asteen korkeudella horisontista. Ilmakehä on noin matalalla hyvin rauhaton. Joistain onnistuineista kuvista näkyi kuitenkin Jupiterin kaasuvyöt ja jopa niiden yksityiskohtia hyvin. Alla oleva kuva on otettu fotometrisen I-suotimen läpi vain 0,2 sekunnin valotuksella.

Kuvaajat: Veli-Pekka Hentunen ja Keijo Ikonen

Bookmark the permalink.

Comments are closed.