Ursan kirjojen yhteistilaus käynnissä 14.11. saakka!

Jälleen käynnistyy jokasyksyinen Warkauden Kassiopeian ry:n järjestämä Ursan uutuuskirjojen ja myydyimpien viime vuosien tähtitiedeaiheisten klassikkojen yhteistilaus!
Sinun on mahdollisuus näin hankkia oivallista tähtitieteen lukemistoa Ursan jäsenhintaan ja ilman postituskuluja.
Tilattavia kirjoja on alla olevassa listassa 10 kpl. Niistä on mukana ohessa myös lyhyt kuvaus.
Tutustu teoksiin ja valitse omasi. Ilmoita tilauksestasi suoraan minulle sähköpostilla. Myös muita Ursan kirjoja voit tilata, jos olet katsonut sellaisen Ursan kirjakauppa – sivuilta.
Tilausaikaa on sunnuntaihin 14.11. saakka.
Kirjat toimitetaan tilaajille marras-joulukuun vaihteessa.
Lasku lähetetään sähköpostilla. Laskun maksu tapahtuu kirjojen toimituksen jälkeen.
Tästä hyvää lukemista pimeisiin iltoihin ja tulevaan joulun loma-aikaan!

Terveisin,
Veli-Pekka Hentunen
Warkauden Kassiopeia ry
Härkämäentie 88
79480 Kangaslampi
puh. 040 701 1625
veli-pekka.hentunen(at)kassiopeia.net

Tilattavat kirjat
1) Mäkelä, Veikko; Hotakainen Markus; Karttunen, Hannu; Suhonen, Matti (toim.):
Tähdet 2022, Ursan vuosikirja, 160 sivua; 12,00 €
Tähtitieteen harrastajan vuosittainen perusteos. Tähdet 2022 kertoo milloin ja missä päin taivasta on kiinnostavaa nähtävää. Kirjan avulla voit myös tunnistaa huomiota herättäviä kohteita taivaalta. Opas sisältää monipuolisesti tietoa tähtitaivaan tapahtumista ja ilmakehän ilmiöistä.
 
2) Oja, Heikki: Polaris – koulun tähtitieto (2020), 160 sivua; 15,00 €
Erinomainen perusoppikirja tähtitieteestä koululaisille ja myös kaikenikäisille oppijoille. Polariksen avulla opit tuntemaan tähdet, galaksit ja planeetat sekä kaukaiset mustat aukot ja kvasaarit. Saat samalla perustietoja taivaan havainnoinnista, tähtien säteilystä, taivaankappaleiden liikkeestä ja suhteellisuusteoriasta. Lukuisat tehtävät helpoista haastaviin auttavat syventämään tietojasi. Kirjaa voi käyttää itseopiskeluun tai oppikirjana erilaisilla tähtitieteen kursseilla. Professori Heikki Oja on palkittu tietokirjailija ja opettanut tähtitiedettä pitkään Helsingin yliopistossa.
 
3) Oja, Heikki: Einsteinin perintö (2021), 223 sivua; 24,00 €
Kiehtova tutkija ja henkilö Albert Einstein! Einsteinin suhteellisuusteoria on ollut paras selitys maailman suuren mittakaavan rakenteille runsaan sadan vuoden ajan. Se on myös arkielämässämme tärkeä esimerkiksi kännyköiden gps-paikannuksen kautta. Einstein julkaisi monia muitakin teorioita, ja hänen suuhunsa on pantu monenlaisia asioita. Heikki Oja selvittää, mitä Einstein on todellisuudessa kirjoittanut alkuperäisissä artikkeleissaan, ja onko Einsteinin ennustuksia pystytty havainnoilla varmistamaan. Kirjassa käydään läpi Einsteinin teorioiden tunnetuimpia ilmiöitä yksi kerrallaan. Luku alkaa keskeisellä lainauksella Einsteinin kirjoituksista, minkä jälkeen käsitellään kyseisen ilmiön teoriaa ja ennustusten toteutumista. Kirja sisältää noin neljäkymmentä hänen esittämäänsä teoriaa. Kuinka monessa Einstein oli oikeassa?
 
4) Oja, Heikki: Eksoplaneetat (2020), 250 sivua; 26,00 €
Professori Heikki Ojan odotettu ja kattava teos kiehtovista eksoplaneetoista! Pimeänä yönä avoimella paikalla tähtitaivaan alla näkee paljain silmin yli tuhat tähteä. Lähes jokaisen tähden ympärillä on myös oma planeettakunta, jossa voi olla toisia jupitereita, neptunuksia ja maapalloja, mutta myös uudentyyppisiä planeettoja, joita ei aurinkokunnastamme tunneta. Ensimmäinen vierasta tähteä kiertävä planeetta havaittiin vasta 1990-luvulla. Nyt näyttää siltä, että planeettoja on galaksissamme enemmän kuin tähtiä.

5) Valtaoja, Esko: Tiedonjano (2021), 200 sivua; 24,00 €
Tämä kirja on kertomus vuoden mittaisesta matkasta, jossa samoillaan tieteen viidakoissa ihmetellen, ilahtuen ja oppien. Matkaetappeja eivät ole kaukaiset sademetsät tai savannit, vaan vertaisarvioidut tiedeartikkelit ja uutiset.
Esko Valtaojalle eri alojen tiedeartikkeleihin tutustuminen on vuosikymmenestä toiseen ollut yksi viikon kohokohtia ja kattava päivitys siihen, mitä hänen oman erikoisalansa ulkopuolella on tekeillä. Tästä luksuksesta hän ei ole halunnut luopua tutkijanuransa jälkeenkään. Tässä on ehdottomasti jälleen Esko Valtaojalta tiedonjanoisen lukijan yksi toivekirja.
 
6) Karttunen, Hannu: tiedettä kaikille, Kemia (2020), 144 sivua; 22,00 €
Ursan nuorten tietokirjasarja jatkuu viidennellä osalla, joka kertoo kemian merkityksestä ympäristössämme. Luonnon oman kemian lisäksi ympärillämme on lukemattomia ihmisen keksimiä kemian tuotteita. Millaista elämä olisi vaikka ilman muoveja, pesuaineita, maaleja, bensiiniä, lääkkeitä? Joutuisimme elämään kuin antiikin aikana, paitsi että silloinkin osattiin jo valmistaa metalleja ja lasia tekniikoilla, joiden kehittämiseen on tarvittu kemiaa. Ilman kemiaa palaisimme oikeastaan aikaan ennen kivikautta. Ursan nuorten tietokirjasarjassa Tiedettä kaikille on aiemmin ilmestynyt teokset tähtitieteestä, fysiikasta, matematiikasta ja biologiasta.
Kirjoittaja Hannu Karttunen on mm. Tieto-Finlandialla, Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla, Tietopöllö Nuorten tietokirjapalkinnolla ym. palkittu tietokirjailija.
 
7) Tenkanen, Tommi: Matka mustaan aukkoon (2021), 286 sivua; 24,00 €
Mustien aukkojen tutkimus on edistynyt viime aikoina huimasti. Osaamme kuunnella mustia aukkoja avaruutta taivuttavien gravitaatioaaltojen avulla, seurata tähtien liikettä supermassiivisten mustien aukkojen ympärillä ja valokuvata mustan aukon varjon sen tulisena hehkuvaa kertymäkiekkoa vasten. Mustista aukoista tiedetään paljon, mutta nykyinen tietämys loppuu viimeistään tapahtumahorisonttiin. Sen toiselta puolelta tutkijoilla on paljon arvauksia, mutta ei vielä tietoa. Mistä mustat aukot ovat tulleet, mihin ne johtavat ja mitä niiden olemassaolo kertoo luonnon syvimmistä lainalaisuuksista? Teoreettinen fyysikko Tommi Tenkanen kertoo, kuinka mustien aukkojen tutkimus yhdistää aineen pienimpiä mittakaavoja tutkivan hiukkasfysiikan ja koko maailmankaikkeutta tutkivan kosmologian.
 
8) Lehto Kirsi, Lehto Harry ja Janhunen Pekka: Elämä maapallolla (2021), 159 sivua; 19,00 €
Miljardien vuosien aikana olosuhteiden muutokset ja sukupuuttoaallot maapallolla ovat johtaneet nykyisen lajiston kehittymiseen. Nyt ihmiskunta muokkaa maapallon elinoloja voimakkaasti. Hitaan biologisen evoluution rinnalle on noussut monta kertaluokkaa nopeampi kulttuurievoluutio, joka on tuottanut ulkoisille katastrofeille alttiin teknologisen yhteiskunnan. Mikä on ihmiskunnan ja elämän tulevaisuus maapallolla? Onko ihmisten mahdollista levittäytyä muille planeetoille tai avaruusasemille? Dosentti Kirsi Lehto on astrobiologiaan ja elämän syntyyn erikoistunut kasvivirologi ja kirjailija, dosentti Harry Lehto taas on astrobiologiaan erikoistunut tähtitieteilijä. He molemmat työskentelevät Turun yliopistossa. FT Pekka Janhunen on Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö ja avaruudessa liikkumiseen tarkoitetun sähköpurjeen keksijä.
 
9) Mack, Katie: Kaiken loppu – tähtitieteellisesti ottaen (2020), 240 sivua; 27,00 €
Teoreettiseen kosmologiaan erikoistunut astrofyysikko Katie Mack kuljettaa lukijansa viiden erilaisen maailmankaikkeuden lopun läpi: universumi voi rysähtää kasaan, kohdata lämpökuoleman, repeytyä hajalle, pompata uuteen alkuun tai tulla seuraavan viiden minuutin kuluessa nielaistuksi valonnopeudella etenevään tyhjiön hajoamisen aiheuttamaan kuplaan ilman ennakkovaroitusta. Mack esittelee kosmologian, kvanttimekaniikan ja säieteorian keskeisiä ajatuksia ja kuvailee kuinka pienet muutokset nykyisiin käsityksiimme voivat muuttaa tulevaisuudennäkymiä dramaattisesti. Teos antaa oivaltavan läpileikkauksen tämänhetkisestä kosmologisesta tutkimuksesta ja samalla omasta paikastamme maailmankaikkeudessa.

10) Luomanen Jari: Ilmakehän ilmiöt (2016), 226 sivua; 27,00 euroa
Ulkona liikkuessa voi taivaalla nähdä mitä erilaisimpia luonnonilmiöitä, jännittäviä valoja ja värejä, jos vain huomaa katsoa. Teos esittelee upeiden valokuvien avulla kymmeniä kiehtovia taivaankannen valoilmiöitä, joita voi bongailla ilman erityisiä apuvälineitä. Tarvitaan vain ripaus valppautta ja tietoa siitä, milloin yläilmoihin kannattaa katsella. Useimmin taivaalla voi nähdä vesipisaroiden ja jääkiteiden aiheuttamia ilmiöitä, kuten sateenkaaria ja haloja tai erikoisia pilviä. Kirjasta selviää missä voi nähdä gloorian, Brockenin kummituksen, pyhäinhohteen tai maapallon varjon. Tarina vie revontulten kautta lopulta ilmakehän tuolle puolen eläinratavalon ja Linnunradan pariin. Kirjoittaja Jari Luomanen on ottanut suurimman osan teoksen valokuvista, ja hän antaa kirjassa käytännöllisiä ohjeita ja vinkkejä ilmiöiden valokuvaamiseen ja kuvien käsittelyyn. Teos sisältää yli 200 valokuvaa.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.