Härkämäellä mitattiin viikon aikana yhdeksän eri eksoplaneetan ylikulun valokäyrät

Harvinainen huhtikuun viikko. Seitsemän peräkkäistä selkeää yötä. Yön pimeää hetkeä kesti vielä sen verran pitkään, että eksoplaneettojen ylikulkujen valokäyriä voitiin hyvin mitata.

Härkämäen observatoriolla mitattiin viikon aikana (14.4 – 20.4.2021) yhdeksän eri eksoplaneetan ylikulun valokäyrät. Kahtena yönä saatiin mitattua vieläpä kaksi eri ylikulkua peräkkäin. Kahdessa mittauksessa valokäyrän alku jäi saamatta mukaan, koska ilmoitettu ylikulun ajankohta oli aika paljon pielessä.

Nyt eksoplaneettahavainnot ovat tältä kaudelta varmaankin ohi, sillä sääennuste lupaa lähipäiville epävakaista ja yön pimeä aika alkaa olla liian lyhyt. Tänä talvena Härkämäen observatoriolla ylikulkuhavaintoja kertyi kaikkiaan 56 kpl. Kaikkiaan Härkämäellä on tehty yli 500 eksoplaneettahavaintoa.

Kuva: Warkauden Kassiopeia / Härkämäen observatorio.

Bookmark the permalink.

About Harri Haukka

Harri Haukka on avaruustieteen ja -tekniikan diplomi-insinööri, kehityspäällikkö Ilmatieteen laitoksella, Warkauden Kassiopeian perustajajäsen ja Avaruusinsinööri-blogin ylläpitäjä. Yhteydenotot harri.haukka(a)kassiopeia.net

Comments are closed.