Härkämäellä havaittu eksoplaneettaa TrES-5 b ja mahdollisesti uutta TrES-5 c:tä

Lokakuun 11 päivä julkaistavassa artikkelissa “Transit timing analysis of the exoplanet TrES-5 b. Possible existence of the exoplanet TrES-5 c” on käytetty myös Härkämäen observatoriolla tehtyjä valokäyrämittauksia eksoplaneetasta TrES-5b.

Härkämäen ja muiden havaintokampanjassa mukana olleiden tahojen TrES-5b -havainnoista on päätelty, että TrES-järjestelmässä täytyy olla uusi ennen havaitsematon eksoplaneetta TrES-5 c. Aiheesta julkaistaan artikkeli “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” -julkaisussa lokakuun 11 päivä (Volume 480, Issue 1, 11 October 2018, Pages 291–301, https://doi.org/10.1093/mnras/sty1615). Oheisen DOI-linkin takaa voi kuitenkin lukea jo artikkelin tiivistelmän ja koko artikkelin itse lehdestä julkaisun jälkeen (verkkojulkaisuna https://academic.oup.com/mnras/issue/480/1) maksua vastaan.

Tämä kyseinen havaintokampanja ja Härkämäen tekemät havainnot siihen ovat esillä EPSC (European Planetary Science Congress) 2018 -konferensissa Berliinissä syyskuun 16.-21. päivä (https://www.epsc2018.eu/).

Lähde: Oxford Academic – Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

TrESC-5 b -valokäyrä. Kuva: Härkämäen observatorio.

Tagged , , . Bookmark the permalink.

About Harri Haukka

Harri Haukka on avaruustieteen ja -tekniikan diplomi-insinööri, kehityspäällikkö Ilmatieteen laitoksella, Warkauden Kassiopeian perustajajäsen ja Avaruusinsinööri-blogin ylläpitäjä. Yhteydenotot harri.haukka(a)kassiopeia.net

Comments are closed.