Professori Tapio Markkanen on poissa

Tähtitieteilijä, professori Tapio Markkanen kuoli ankaran sairauden uuvuttamana kotonaan Espoon Tapiolassa 28. elokuuta. Hän oli 75-vuotias.

Tapio Markkanen väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistossa 1977 galaktisia magneettikenttiä ja tähtienvälistä pölyä käsittelevällä tutkimuksella ja nimitettiin samana vuonna tähtitieteen dosentiksi. Seuraavana vuonna hän löysi Linnunradan tason suunnasta kaksi ennestään tuntematonta galaksia, jotka nimettiin hänen mukaansa, samoin kuin hänen löytämänsä ja kuvaamansa avaruuden pölypilvi. Professorin arvo hänelle myönnettiin 2005.

Markkanen oli keskeisessä asemassa suunniteltaessa Helsingin yliopiston Metsähovin observatoriota1970-luvun alussa. Hän toimi Tiedekeskus Heurekan suunnittelupäällikkönä, toiminnanjohtajana ja 1984–86 tieteellisenä johtajana. Osallisuudestaan Heurekan syntyyn hän sai 2014 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon; samana vuonna hänelle myönnettiin myös Suomen tietokirjailijoiden Warelius-palkinto sekä Tiedetoimittajien liiton tiedeviestintäpalkinto. Vuosina 1992–2006 Tapio Markkanen työskenteli Suomen yliopistojen rehtorien neuvoston pääsihteerinä ja osallistui siinä myös monien yliopistojen yhteistyötä ja liikkuvuutta rakentavien elinten toimintaan.

Oman tieteenalansa yhteisöistä hänelle läheisin oli Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, jonka puheenjohtajana hän toimi peräti neljästi vuodesta 1970 alkaen. Markkanen tunnettiin myös ansiokkaana tieteenjulkistajana ja tietokirjailijana. Yksin sekä yhdessä muiden kanssa hän julkaisi useita kirjoja ja kymmeniä artikkeleja tähtitieteestä ja erityisesti sen historiasta. Merkittävimpiä saavutuksia tällä alueella olivat Helsingin observatorion historia (1990), Raimo Lehden kanssa toteutettu englanninkielinen History of Astronomy in Finland 1828–1918 (2010) sekä Suomen tähtitieteen historia (2015).

Warkauden Kassiopeiassa ja Härkämäen observatoriolla professori Tapio Markkanen muistetaan ennen kaikkea vuosien 1945 ja 1947 auringonpimennystutkimusten muistomerkin järjestämisestä Kangaslammin Kurenlahteen 9.7.2005. Muistomerkki ja tapahtuma olivat kunnianosoitus suomalaista tutkimustyötä ja ennen kaikkea kangaslampilaislähtöistä tiedemiestä Veikko Heiskasta kohtaan. Muistomerkin suunnitteli kuvanveistäjä, professori Lauri Anttila. Tähän tapahtumaan liittyvä näyttely pidettiin Härkämäen observatoriolla heinäkuun aikana. Näyttelyn materiaali saatiin koottua pitkälti professori Tapio Markkasen avulla.

Lähde: Helsingin Sanomat 17.9.2017

Bookmark the permalink.

Comments are closed.