Syvän taivaan kohteita Härkämäeltä

Lauantai-illan ja yön (3. – 4.12. )hetkittäin selkeä taivas mahdollisti pitkästä aikaa kuvaamisen Härkämäelläkin. Samana iltana kohdistettiin tarkemmin katselutasanteen Paramount-jalusta sekä kokeiltiin tähtitornin Meaden käyttöä järjestelmäkamerakuvauksessa päälle asetetun linssiputken toimiessa ohjausputkena. Katseluntasanteen ison Newtonin suuntausta testattiin ja otetiin koekuvia mm. Seulasista.

Ville Miettinen otti haasteelliseksi kohteeksi planetaarisen sumun KjPn8, jossa on havaittavissa hyvin himmeä laajempi kaasualue ja melko kirkas pienikokoinen kaasumainen keskiosa. Syynä on tähden eri aikoina tapahtuneet purkaukset. Kirkas keskiosa on purkatunut vain pari tuhatta vuotta sitten. Kohde sijatsee Kassiopeian tähtikuviossa Kuplasumun vieressä.  Kuva on otettu Härkämäen Meade 16″ACF kaukoputkella ja SBIG STT-8300M CCD-kameralla Halfa-suotimella käyttämällä 10 minuutin valotuksia.

kjpn8_plansumu

Janne Voutilainen kuvasi järjestelmäkameralla laajaa taivaan aluetta Seulasten ja Kaliforniasumun välistä (punainen sumu ylhäällä). Kuvan keskellä on pimeä sumu Barnard 3 ja sen yläreunassa emissiosumu IC 348. Seurantajalustana oli Härkämäen EQ6.kalifornia_seulaset

Bookmark the permalink.

Comments are closed.