Härkämäen luontopolun uutuutena “Maailmankaikkeuden aikajana”

Härkämäen observatorion luontopolku on saanut viime päivinä täydennystä. Polun varteen on pystytetty “Maailmankaikkeuden aikajana” – malli, joka koostuu kolmestatoista metrin mittaisesta taulusta. Kukin taulu käsittelee 100 miljoonan vuoden mittaisen ajanjakson. Kaikkiaan taulujen muodostama ketju on 138 metriä pitkä, eli siten yksi senttimetri vastaa miljoonaa vuotta. Taulujonon toisessa päässä 138 metrin eli 13,8 miljardin vuoden kohdalla on alkuräjähdys ja toisessä päässä on “sattumoisin” ihminen ja hänen historiansa. Tässä mittakaavassa “kirjoitettu” kulttuurihistoria jää noin 0,05 mm mittaiseksi eli hiuksen paksuiseksi. Väliin mahtuu toki monta pitkää “tyhjää” pätkää, koska maailmankaikkeuden isojen rakenteiden kehityksen ajanjaksot ovat pitkiä. Aikajana ei myöskään seuraa kuin yhtä kehityslinjaa triljoonien joukossa eli vain sitä, mikä on johtanut Maan ja ihmisen kehitykseen. Viimeiset Maan ja sen elämän kehityksen 700 miljoonaa vuotta käsitelläänkin yhtenäisenä seitsemän taulun sarjana.

Aikajana_1

Bookmark the permalink.

Comments are closed.