Ad Astra 1/2015 – Kotisivujen kävijätilastot

Kotisivujen kävijätilastot

Jari Juutilainen

Kassiopeialla on ollut nettisivut lähes yhdistyksen toiminnan ensimmäisistä viikoista lähtien. Alkuun kotisivut olivat lähinnä yhdistyksen toiminnasta ja yhteystiedoista kertovat, mutta vuosien saatossa sivut ovat kasvaneet. Nykyisin kotisivuilta pääsee seuraamaan livenä mm. Härkämäen observatorion taivaskameraa ja uutisia kirjoitellaan melko aktiivisesti Härkämäen ja yhdistyksen jäsenten tekemistä havainnoista.

Nyt onkin hyvä hetki hieman tarkastella kotisivujen kävijämääriä. Alkuun on kuitenkin hyvä selventää pari termiä. Uniikkikävijä, tarkoittaa tilastoissa yksilöllistä kävijää kuukauden aikana. Kävijä tunnistetaan mm. IP-osoitteesta, evästeistä, käytetystä selaimesta lisäosineen, näytön resoluutiosta jne. Eli jokainen uusi vierailija kuukauden aikana on ns. uniikkikävijä. Vierailuilla taas puolestaan tarkoitetaan uniikkien kävijöiden uudelleen vierailuja kotisivuilla. Eli jos A ja B käyvät tammikuussa molemmat sivuilla neljästi, on meillä kaksi uniikkia kävijää ja kahdeksan vierailua.

Nykyiset tilastot menevät ainoastaan vuoteen 2009, jolloin vaihdoimme nykyiselle palveluntarjoajalle. Sinä vuonna kotisivuja kävi ihmettelemässä 9 975 uniikkia kävijää, jotka tekivät 18 546 vierailua. Seuraavana vuonna, eli 2010, koettiin kävijämäärissä melkoinen notkahdus ja uniikkeja oli ainoastaan 5 721 kappaletta. Tästä kuitenkin alkoi positiivinen noususuhdanne ja 2011 kävijöitä olikin jo ennätykselliset 13 893, jotka tekivät yli 22 000 vierailua. Vuosi 2012 oli hieman aktiivisempi ja kävijöitä kertyi 14 079 kappaletta mutta vierailuita edellisvuotta vähemmän, ainoastaan 21 225 kertaa.

Vuonna 2013 vaihdettiin nykyisin käytössä olevaan WordPress-sisällönhallintajärjestelmään, joka helpotti huomattavasti sisällön tuottamista. Tämä selvästi kannatti ja kävijöitä saatiin huimat 22 806! Vierailuja tehtiin 53 630 kertaa. Viimevuonna pistettiin vielä kuitenkin paremmaksi ja sivuille tiensä löysi 24 179 kävijää, jotka vierailivat 75 663 kertaa.

Vierailut vs. kävijät suhteen kasvaminen kertoo, että selvästi olemme nyt onnistuneet tuottamaan kiinnostavaa sisältöä, kun lukijat palaavat uudelleen entistä ahkerammin.

2009 - 2014 vierailut vuositasolla. Kuva © Jari Juutilainen / Warkauden Kassiopeia.

2009 – 2014 vierailut vuositasolla. Kuva © Jari Juutilainen / Warkauden Kassiopeia.

Bookmark the permalink.

About Harri Haukka

Harri Haukka on avaruustieteen ja -tekniikan diplomi-insinööri, kehityspäällikkö Ilmatieteen laitoksella, Warkauden Kassiopeian perustajajäsen ja Avaruusinsinööri-blogin ylläpitäjä. Yhteydenotot harri.haukka(a)kassiopeia.net

Comments are closed.