Aurinkopäivä oli juhlaa

Härkämäen observatorion neljättä Aurinkopäivää vietettiin todella helteisissä olosuhteissa. Siitä huolimatta paikalle saapui noin 50 vierailijaa. Tämänvuotinen tapahtuma oli tavanomaista juhlallisempi, sillä se oli samalla professori V.A. Heiskasen muistomerkin juhlatilaisuus. Muistomerkki siirrettiin Härkämäelle viime syksynä Harjurannalta, kun kaupunki möi lakkautetun Harjurannan kyläkoulun. Tapahtumaan saapui Heiskasen sukuseuran jäseniä kaikkiaan noin 20. Sukuseuran jäsenet loivat tapahtumaan läheisen ja lämpöisen ilmapiirin.

Tapahtuman alussa saimme kuulla sukuseuran puheenjohtaja Hannu Heiskasen lukemana V.A. Heiskasen sukuseuralle 1960-luvulla lähettämän kirjeen. Hannu Heiskanen myös luovutti Kassiopeialle Heiskasen sukuseuran viirin.

Juhlapäivän pääesitelmän V.A. Heiskasen elämästä ja tiedemiestyöstä piti Helsingin yliopiston geodeettisen laitoksen emeritusprofessori Juhani Kakkuri. Juhani Kakkuri on saanut henkilökohtaisesti työskennellä Veikko Heiskasen kanssa. Kakkurin omat kokemukset peräti 62 vuoden ajalta geodesian ja sen lähialan tutkijoiden kanssa antoivat esitelmään aidon ja elävän tunnelman. Esitelmän myötä tuli esille yleisölle monia uusia asioita, mm. Yhdysvaltain kuulentoihin liittyen. Suomalaisten tutkijoiden panos on ollut tälläkin saralla merkittävä.

Väliajalla V.A. Heiskasen tyttären tytär suurlähettiläs Laura Reinilä kertoi muistelmia isoisästään. Sukuseuran jäsen Paavo Heiskanen lauloi tunnelmallisen Kotiseutuni-laulun. Lisäksi juhlassa paljastettiin nuoren varkautelaisen koululaisen Leea Koskivuoren maalaama hieno avaruusaiheinen taulu. Kuvansilainen koululainen Viivi Korhonen esitti kolme laulua ja yleisön reaktio oli haltioitunut. Viivin ääni on sanoinkuvaamattoman kaunis. Yhdistyksemme jäsenen Jari Juutilaisen hieno meteoriittikokoelma selitysteksteineen oli esillä kerhotalon salin vitriinissä. Tapahtuman väliajalla luovutettiin vielä Kassiopeian pöytäviirit Heiskasen sukuseuralle, Laura Reinilälle ja Juhani Kakkurille.

Illan päätteeksi Ilmatieteen laitoksen tutkija ja Kassiopeian jäsen Harri Haukka piti esitelmän Rosetta-luotaimen matkasta. Harri oli tuonut esille myös luotaimen elektroniikkaa.

Tapahtumassa esiteltiin Kassiopeian uusi T-paita ja sitä alettiinkin myydä varsin ripeään tahtiin. Itse päivän nimikkokohde Aurinko oli näkyvillä koko päivän, vaikka muutama ukkospilvi ohittikin Härkämäen melko läheltä. Aurinkoa saatiin katsella niin aurinkosuotimella varustetulla kaukoputkella kuin Lunt60-aurinkoputkellakin.

Suuret kiitokset kaikille tunnelmalliseen juhlaan osallistuneille. Kiitos myös ahkeralla talkooväelle ja ennen kaikkea Kaija Tuomalalle hienosti hoidetusta tarjoilusta ja maistuvista leivonnaisista.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.