IAU on myöntänyt Kassiopeialle oman tähden!

Kansainvälinen Astrologinen Unioni (IAU) on myöntänyt tänään 1.4. Warkauden Kassiopeialle oman tähden, kiitoksena ansiokkaasta tieteellisestä tutkimustyöstä.

Tähti sijaitsee yhdistyksen nimeen sopivasti Kassiopeian tähtikuviossa ja se tunnetaan luettelonumerolla HIP 01042014. Tähteä kiertää ainakin kaksi supermaapalloksi arveltua eksoplaneettaa ja niin kutsuttu kuumajupiter. Rakettiteknologian kehittyessä nykyistä tahtiaan NASAn Orion -projektin ja kaupallisen SpaceX:n Falcon -projektin myötä, yhdistykselle on turvattu tonttimaata uusien observatorioiden rakentamiseen vielä useiksi sukupolviksi eteenpäin.

VTL-teleskoopin kuva HIP01042014 tähdestä ja sitä kiertävistä eksoplaneetoista / EEO

VTL-teleskoopin kuva HIP01042014 tähdestä ja sitä kiertävistä eksoplaneetoista / EEO

Tarkempi lehdistötiedote päivitetään tähän illan kuluessa.

Päivitys: Tämä uutinen tarvitsee paljon silliä ja kuravettä päälle, eli aprillia!

Missä meni sitten vikaan?

IAU toivottavasti ei ole vaihtanut tieteellistä toimintaansa Kansainvälisenä Astronomisena Unionina astrologiseen, joka tarkoittaisi tähdistä ennustamishölynpölyä. Kassiopeian lähimailta tai muualtakaan taivaalta ei löydy HIP 01042014 -nimistä tähteä. Euroopan Avaruusjärjestön Hipparcos-satelliitti kyllä luetteloi vuosien 1989-1993 välisenä aikana 118218 tähteä mutta niiden juoksevanumerointi ei ala nollalla. Seuraavana vihjeenä on valokuvassa esiintyvä Jupiter-planeetta kuineen. Myöskään VTL-teleskooppia ei liene olemassa, ainakaan EEO-nimisellä järjestöllä. Mutta sen sijaan oikea teleskooppi olisi ESOn VLT, eli European Southern Observatoryn Very Large Telescope.

Bookmark the permalink.

About Jari Juutilainen

Jari Juutilainen on kyberturvallisuuden insinööri (YAMK), joka on ollut Kassiopeian jäsen vuodesta 2001 lähtien ja toimii yhdistyksen webmasterina. Jarin omiin havaintoihin pääsee tutustumaan Taivaanalla.fi -blogissa.

Comments are closed.