Supernovan SN 2014J spektri mitattiin Härkämäellä

Härkämäellä mitattiin onnistuneesti supernovan SN 2014J spektri. Kuvauksessa käytettiin Härkämäen uutta kameraa SBIG STT-8300M, spektrihilaa StarAnalyser100 sekä Rspec-ohjelmaa. Kuvan spektrissä näkyy selvästi Ia-tyypin supernovalle ominainen hiilen ja hapen fuusioitumisessa syntyneen piin Si-II absorbtioviiva, jonka aallonpituus on noin 6100 Angstromia. Spektrin aallonpituus on kalibroitu Phecda-tähteen, mutta kameran taajuusvastetta ei ole korjattu.  Lisäksi saimme mitattua supernovan kirkkaudeksi 10,16 CR, joten supernova on jatkanut edelleen kirkastumistaan. Tiettävästi nyt mitattu spektri on ensimmäinen Suomessa tehty harrastajien mittaama supernovan spektri.

kalibroitu_sn2014j_spektri_kokospektri_1_web

Bookmark the permalink.

3 Responses to Supernovan SN 2014J spektri mitattiin Härkämäellä