Eksoplaneetta Kepler-718b Joutsenen tähdistössä

Eksoplaneetan ylikulkuhavainto lauantain ja sunnuntain (9. – 10.9.2023) väliseltä yöltä. Kohteena oli Kepler-718b Joutsenen tähdistössä. Kohde oli Härkämäen observatorion laitteille melko himmeä, vain 15,2 mag. Siksi valotus oli pitkä 150 s ja havaintopisteitä kertyi harvakseltaan. Mittauksen mukaan ylikulku kesti noin 128 min, mikä oli ennusteiden mukainen. Tähden himmeneminen oli 21,4 mmag, joka taas oli jonkin verran ennustettua suurempi (vs. 15,1 mmag). Kohteesta oli tehty aiemmin yksi havainto TRESCAan Bratislavan Comenius yliopiston AGO Modran observatoriossa hieman järeämmällä laitteistolla. Siinäkin himmeneminen oli ollut samaa luokkaa 21,8 mmag.

Valokäyrä: credit TRESCA.

Kepler-718b Joutsenen tähdistössä. Valokäyrä: credit TRESCA.

Bookmark the permalink.

About Harri Haukka

Harri Haukka on avaruustieteen ja -tekniikan diplomi-insinööri, kehityspäällikkö Ilmatieteen laitoksella, Warkauden Kassiopeian perustajajäsen ja Avaruusinsinööri-blogin ylläpitäjä. Yhteydenotot harri.haukka(a)kassiopeia.net

Comments are closed.