Osittainen auringonpimennys 10.6.2021

Suomessa nähdään osittainen auringonpimennys torstaina 10.6.2021. Tuolloin Kuu peittää Auringon yläosasta Helsingin tasolla 39 % ja Utsjoen korkeudella peräti 61 %. Varkaudessa Kuu peittää Auringosta lähes 50 %, joten on odotettavissa, että päivän valo vähenee ja taivas hämärtyy selvästi. Ilma voi jopa hieman viilentyä. Pimennys alkaa Varkaudessa klo 12:56 ja on syvimmillään klo 14 tienoilla. Pimennys on ohi klo 15:20. Pimennys tapahtuu keskipäivällä, jolloin Aurinko on korkealla taivaalla etelässä ja samalla helposti havaittavissa mistäpäin Suomea tahansa. Pimennystä ei kuitenkaan saa katsoa paljain silmin, vaan ehdottomasti käytettävä erityissuojalaseja.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry järjestää 10.6. pimennyksen seurantalähetyksen Helsingistä käsin suorana. Ursa toivoo lähetykseen havaintokuulumisia kaikkialta Suomesta. Lähetys tehdään Zoom-webinaarina. Sinne saa lähettää kuva- ja äänikommentteja. Yhteyden saa vaikka kännykällä. Zoom-sovellus on maksuton ja helppo asentaa. Ursalle voi myös lähettää kuvia itse pimennyshavainnoista kaikkialta Suomesta.

Warkauden Kassiopeian Härkämäen observatoriolla havaitaan auringonpimennystä erilaisilla kaukoputkilla observatorion piha-alueella. Osa putkista on kuvauskäytössä, mutta aikakin yksi kaukoputki on varattu katselua varten. Härkämäellä on myös muutamia auringonpimennyslaseja ilmiön turvallista katselua varten.

Lisätietoja: Veli-Pekka Hentunen, puh. 040 701 1625

Bookmark the permalink.

Comments are closed.