Komeetat 46P/Wirtanen ja 64P/Swift-Gehrels

Parin viikon tauon jälkeen Härkämeän taivas selkeni hetkeksi torstaina 3.1.2019. Tuon ajan Esa ja Anni Heikkinen hyödynsivät kuvaamalla kahta taivaalla näkyvää komeettaa. Toinen oli melko kirkas kiikarikomeetta 46P/Wirtanen ja toinen kaukoputkella erottuva 64P/Swift-Gehrels. Esa ja Anni kuvasivat Härkämäen pääkaukoputkella Meade16″ACF:lla ja STT-8300M kameralla sekä järjestelmäkameralla. Komeetta Wirtasesta saatiin LRGB-suodinkuvat ja järjestelmäkamerakuvat ja Swift-Gehrels-komeetasta L-suodinkuvat. Taivas oli melko utuinen ja pilvistyi illan mittaan nopeasti. Silti molemmista komeetoista saatiin oikein hyvää kuvamateriaalia muistoksi.

46P/Wirtanen
Ensimmäisen kuvan kirkkautta on muutettu niin, että koko komeetan materiaali näkyisi. Kuvakoko on 18′ x 23′, pohjoinen on ylhäällä ja itä vasemmalla. Kuva on yhdistetty kuva 30 sekunnin valotuksista LRGB-suotimilla kutakin 10 kuvaa. Seuranta komeetan liikkeen mukaan.

64P/Swift-Gehrels
Ensimmäinen kuva on negatiivina ja sen kirkkautta on muutettu niin, että koko komeetan materiaali näkyisi. Kuvakoko on 18′ x 23′, pohjoinen on ylhäälläja itä vasemmalla. Kuva on yhdistetty kuva 120 sekunnin valotuksista L-suotimella kaikkiaan 10 kuvaa. Seuranta komeetan liikkeen mukaan.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.