Härkämäen tähtitorni aiotaan kääntää

Tulevana kesänä Härkämäen ensimmäinen tieteelliseen käyttöön tarkoitettu tähtitorni aiotaan kääntää suoraan etelä-pohjoislinjaan. Tähtitieteen havainnoinnin kannalta on merkittävää, että havaintokohteet esiintyvät pääsääntöisesti pohjois-, itä-, etelä-, ja länsitaivaalla, joten rakennuksien tarkka suuntaus vastaamaan näitä ilmansuuntia on oleellisen tärkeää. Talven aikana tornin eri kulmista tehtyjen GPS-mittauksien ja Maanmittauslaitokselta saatujen LIDAR-kuvien perusteella on todettu Härkämäen tähtitornin olevan 13,5 astetta vinossa kaakkoon, joka on vaikuttanut merkittävästi kaukoputkien jalustojen seurantatarkkuuteen. Nykyisin kuvankäsittelyvaiheessa ollaankin jouduttu usein eri matemaattisin algoritmein korjaamaan asemmointivirhettä.

Kun tähtitorni saadaan käännettyä tarkalleen oikeaan asentoon, vähenee kuvien käsittelyssä tarvittavat vaiheet merkittävästi. Tähtitaivaskin näyttää tornista katsottuna pyörivän tämän jälkeen tasaisemmin.

Kääntötalkoiden on tarkoitus alkaa kesä-heinäkuun vaihteessa, joten kannattaa jo nyt varata itselleen eväiksi riittävästi sillipurkkeja.

Päivitys: Tämä oli luonnollisesti vuoden 2018 aprillipila.

Bookmark the permalink.

About Jari Juutilainen

Jari Juutilainen on kyberturvallisuuden insinööri (YAMK), joka on ollut Kassiopeian jäsen vuodesta 2001 lähtien ja toimii yhdistyksen webmasterina. Jarin omiin havaintoihin pääsee tutustumaan Taivaanalla.fi -blogissa.

Comments are closed.