Asteroidin 3122 Florence valokäyrä mitattu Härkämäellä

Härkämäen havaintotiimi Veli-Pekka Hentusen johdolla onnistui mittaamaan asteroidin 3122 Florence valokäyrän Härkämäellä 3.-4.9.2017.

Asteroideja on viime vuosina hieman harvakseltaan mitattu Härkämäellä, mutta näin syksyn kynnyksellä ja havaintokauden alkajaisiksi havaintotiimi onnistui mittaamaan mediassakin huomiota saaneen 3122 Florence -asteroidin valokäyrän. Härkämäen mittauksen perusteella asteroidin pyörähdysaika on noin 2,4 tuntia.

Itse asteroidinhan on kohtuu isokokoinen, noin 4.4 kilometriä halkaisijaltaan ja se oli lähimmillään Maata noin 7 miljoonan kilometrin päässä, joka on tähtitieteellisessä mittakaavassa lähellä. Lähiohituksen takia asteroidi liikkui taivaalla todella nopeasti joka osaltaan toi lisähaasteita valokäyrän mittaamiseen. Mittausta voidaankin jälleen kerran pitää erinomaisena osoituksena havaintotiimimme osaamisesta ja ammattitaidosta.

Asteroidin 3122 Florence valokäyrä (3.-4.9.2017). Kuva: Härkämäen observatorio / Warkauden Kassiopeia.

 

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

About Harri Haukka

Harri Haukka on avaruustieteen ja -tekniikan diplomi-insinööri, kehityspäällikkö Ilmatieteen laitoksella, Warkauden Kassiopeian perustajajäsen ja Avaruusinsinööri-blogin ylläpitäjä. Yhteydenotot harri.haukka(a)kassiopeia.net

Comments are closed.