Gammapurkauksen GRB 170519A jälkihehku havaittu

Markku Nissinen kuvasi 19.5.2017 etäkäytettävällä iTelescopen New Mexicon T11 kaukoputkella Swift satelliitin löytämää gammapurkausta GRB 170519A. Kohteesta saatiin kaikkiaan 18 kuvaa, joissa kaikissa gammapurkauksen aiheuttama optinen jälkihehku näkyi hyvin. Markun kuvaussarja saatiin lähes heti Swift satelliitin tekemän löydön jälkeen; 18 – 63 minuuttia löydöstä. Kohteen kirkkaus oli tuolloin suurimmillaan. Kohde alkoi vähitellen himmetä, mikä on havaittavissa myös alla olevassa kaaviossa. Kirkkausmittaukset teki Veli-Pekka Hentunen. Havainnoista tehtiin sirkulaari GCN 21113:  GRB 170519A: iTelescope T11 optical observations. Havainnot ovat hyvin sopusoinnussa muiden tutkimusryhmien havaintojen kanssa.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.