Ursideja, tulipallo ja revontulia

Jouluinen tähtitaivas näyttäytyi edes hetkeksi Härkämäelläkin 23. – 24.12. yöllä. Härkämäen taivaskameraan jäi pari Otavan suunnasta tulevaa ursidien tähdenlentoparveen kuuluvaa meteoria sekä yksi tulipallo ja hieman revontuliakin. Eksoplaneetan ylikulun ja yhden Delta Scuti -tyyppisen muuttujan valokäyrän mittaaminen sen sijaan osoittautui mahdottomaksi, koska pilviä kulki taivaan yli jatkuvasti, ja samalla keskeytti valokäyrään tarvittavan havaintosarjan vähän väliä.

Yksi laitehuolikin jälleen ilmeni. Härkämäen uudempi CCD-kamera STT-8300M ei suostunut ohjaamaan guiderin avulla Paramount ME -jalustaa. Ilman ohjausta kohde ei pysy kentässä riittävän pitkään varsinkaan pitkissä havaintosarjoissa, eikä yksittäisissä yli kahden minuutin valotuksissakaan. Itse Paramount ME jalusta vaatii ainakin pian uuden kohdistuksen, sen verran epätarkasti se seuraa kohteita ilman ohjausta. Guider-toiminnon virhe saattaa johtua kaapelista tai huonolla tuurilla melko kalliista piirikorttiviasta. Näiden tarkistaminen vienee ainakin yhden havaintoillan verran aikaa.

Kaksi ursidia.

Tulipallo 

Revontulia aatonaattoliltana noin klo 20.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.