Aurinkokunnan kohteita kuutamon valossa

Joulun ajan taivaalla on näkynyt täysikuu. Se on toki haitannut taivaan muiden kohteiden havaitsemista. Muutamia kohteita kuitenkin täydenkuun valossakin voi tarkkailla. Härkämäellä havaittiin Jupiteria ja sen kuita sekä C/2013 US10 (Catalina) komeettaa 27.12.2015 aamuyöllä.

Jupiter ja sen suuret kuut vasemmalta oikealle: Ganymedes, Europa, Io ja Kallisto. Kuvassa kuiden kirkkautta on vahvistettu suhteessa Jupiterin kirkkauteen.

jupiter ja kuut_2015_12_27

C/2013 US10 (Catalina) komeetta, jossa näkyy alaspäin pyrstö ja mahdollisesti heikosti myös vasemmalle toinen pyrstö. Komeetta nousee tammikuussa korkealle pohjoistaivaalle ja on paljain silmin nähtävissä hyvissä olosuhteissa.

catalina_tho_2015_12_27

Bookmark the permalink.

Comments are closed.