Syksyn havaintokausi avattu myös uudella Meadella

Härkämäen observatorion uusi Meade 16″ ACF kaukoputki pääsi ensimmäistä kertaa tositoimiin perjantain ja lauantain välisenä yönä, kun sitä käytettiin eksoplaneetta Qatar-1b ylikulun havaitsemiseen. Elokuun puolessa välissä hämärän aika on jo riittävän pitkä joidenkin ylikulkujen mittaamiseen. Qatar-1b:n ylikulun keskikohta sattui juuri pimeinpään aikaan eli klo 01 yöllä. Ylikulkua havaittiin klo 00 – 03. Mittausten perusteella ylikulku kesti 99,4 minuuttia ja planeetan aiheuttama tähden himmeneminen oli 25,7 mmag. Valokäyrästä nähdään, että uuden putken optiikka toimii hyvin, lisäksi nyt voitiin käyttää puolta lyhyempää valotusaikaa kuin C-14 kaukoputkella. Tämän vuoksi havaintopisteitä kertyi valokäyrää varten melkein kaksinkertainen määrä.

Qatar-1b_tho_2015_08_14-15

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.