Taivaskamerassa himmeitä revontulia

Lähes koko yön oli taas selkeää. Himmeät revontulet loimuavat hetken aikaa pohjoistaivaanrannassa. Muita havaintoja sitten olivatkin muutamat kirkkaat satelliitit.

Iridium 77 -satelliitin välähdys -5,5mag

Iridium 77 -satelliitin välähdys
-5,5mag

Ilta alkoi heti komealla -5,5 magnitudin iridium-välähdyksellä.

Iridium 66 -satelliitin välähdys -0,2mag

Iridium 66 -satelliitin välähdys
-0,2mag

Seuraava välähtäjä oli Iridium 66, tällä kertaa huomattavasti himmeämmällä -0,2 magnitudin kirkkaudella.

COSMOS 2441 -satelliitin välähdys.

COSMOS 2441 -satelliitin välähdys.

COSMOS 2441 -satelliitin välähdys.

COSMOS 2441 -satelliitin välähdys.

Molemmat yläpuolella olevat kuvat ovat COSMOS 2441 -satelliitin kaksoisvälähdyksestä. Ennustettu kirkkaus Cosmokselle oli 4,4 magnitudia mutta kuvien perusteella liikutaan jossain -0,1 … -0,2 magnitudin tienoilla. COSMOS 2441 tunnetaan myös nimellä Persona No.1 ja se on Venäläinen tiedustelusatelliitti, joka vikaantui pari kuukautta laukaisunsa jälkeen.

COSMO-SKYMED 1 -satelliitin välähdys

COSMO-SKYMED 1 -satelliitin välähdys

Illan viimeisenä kirkkaana satelliitina oli Italialainen COSMO-Skymed 1 pitkällä, noin -0,3 magnitudin välähdyksellään. COSMO-Skymedit ovat Välimeren kaukokarkoitussatelliittejä, joista viimeisin on tarkoitus laukaista tänä vuonna. Nyt havaittu COSMO-Skymed 1 on laukaistu kesäkuussa 2007.

Bookmark the permalink.

About Jari Juutilainen

Jari Juutilainen on kyberturvallisuuden insinööri (YAMK), joka on ollut Kassiopeian jäsen vuodesta 2001 lähtien ja toimii yhdistyksen webmasterina. Jarin omiin havaintoihin pääsee tutustumaan Taivaanalla.fi -blogissa.

Comments are closed.