Miksi syksy tulee?

Kassiopeian nettisivujen kävijätilastoja tutkaillessa saa hyvän käsityksen siitä millä hakusanoilla mm. Googlesta on päädytty Kassiopeia.net -sivustolle. Hieman yllättäen syyskuun yleisin Googlen hakutulos jolla kävijöitä päätyi sivuillemme oli “Miksi syksy tulee?”. Noh kerta kysymys on vaivannut ihmisiä, niin pitäähän siihen toki yrittää vastata. Eli miksi syksy tulee?

Wikipedia-artikkeli syksystä kertoo että “Syksy on yksi lauhkean ilmastovyöhykkeen neljästä vuodenajasta. Se on siirtymäaika kesästä talveen. Lauhkeassa ilmastossa syksyllä sato korjataan ja lehtipuut pudottavat lehtensä. Syksyllä päivät lyhenevät ja viilenevät. Syksy-sanasta tunnetaan myös variantti syys, joka esiintyy usein yhdyssanan alkuosana, esimerkiksi sanoissa syyskuu ja syyspäiväntasaus.“. Syksyn ajankohdaksi voidaan tähtitieteen kannalta määritellä, että “syksy alkaa syyspäiväntasauksella syyskuun 22. tai 23. päivän kohdalla pohjoisella pallonpuoliskolla ja 20. tai 21. maaliskuuta eteläisellä pallonpuoliskolla, päättyen talvipäivänseisaukseen joulukuun 21. tai 22. päivänä pohjoisella- ja kesäkuun 21. tai 22. päivänä eteläisellä pallonpuoliskolla. Yleisesti kuitenkin syksynä pidetään pohjoisella pallonpuoliskolla syys-, loka- ja marraskuuta, eteläisellä maalis-, huhti- ja toukokuuta.“. Syksy kuitenkin voidaan määritellä myös tieteellisesti, kuten Ilmatieteen laitos on tehnyt. Ilmatieteen laitos käyttää tieteellisenä nimikkeenä syksylle terminen syksy jota nyt hieman seuraavaksi valoitamme.

Terminen syksy alkaa Pohjois-Suomessa yleensä elokuun viimeisellä viikolla ja maan lounaisimmissa osissa noin kuukautta myöhemmin. Kolmen kuukauden tilastoissa syksyyn kuuluvat syys-, loka ja marraskuu. Termisen syksyn määritelmän mukaan syksy alkaa kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi +10 ja 0 asteen välillä.  Talvi taasen alkaa termisessä mielessä, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi 0 asteen alapuolelle. Syksyn aikana terminen kasvukausi päättyy ja myös ensimmäiset lumet satavat maahan talvea enteillen.

No miksi sitten syksy tulee? Tässäkin on tähtitieteellä omat “näppinsä pelissä”. Syksyn tuleminen johtuu ns. tähtitieteellisistä vuodenajoista. Tällä tarkoitetaan sitä, kun maapallo kiertoradallaan vastaanottaa eri kuukausina eri tavalla auringon valoa. Maapallon kiertoakseli on kallellaan noin 23,5° ratatasoon nähdeen. Kun akseli on auringosta poispäin, pohjoisella pallonpuoliskolla vallitsee talvi, ja tilanteen ollessa päinvastoin täällä on kesä. Syksy ja kevät sitten sattuvat luonnollisesti näiden vuodenaikojen väliin “siirtymiskaudella”. Eteläisellä pallonpuoliskolla vuodenajat ovat aina vastakkaisessa vaiheessa pohjoiseen verrattuna. Eli kun meille täällä Suomessa saapuu syksy, toisella puolella maapalloa alkaa kevät ja kesän odotus.

 

Tagged . Bookmark the permalink.

About Harri Haukka

Harri Haukka on avaruustieteen ja -tekniikan diplomi-insinööri, kehityspäällikkö Ilmatieteen laitoksella, Warkauden Kassiopeian perustajajäsen ja Avaruusinsinööri-blogin ylläpitäjä. Yhteydenotot harri.haukka(a)kassiopeia.net

Comments are closed.