Korjaus: Taivaskamerassa ALOS välähdys

Korjaus 19.10.2014: Tarkemmassa tutkimuksessa ja useiden hyvien vinkkien avulla bolidi paljastuikin ihmisen tekeleeksi. Kyseessä oli ALOS-satelliitti (Advanced Land Observation Satellite), jonka piti ennusteiden mukaan olla maksimissaan 2.1 magnitudia Härkämäeltä havaittuna mutta koska kyseessä on hallitsemattomasti pyörivä satelliitti, se aiheuttaa välillä erittäin kirkkaita välähdyksiä, joiden kesto on huomattavasti esim. yleisempiä IRIDIUM-välähdyksiä pidempi. Tällä kertaa ennusteesta poiketen maksimikorkeudellaan 21:01:02 ALOS välähtikin lähemmäs -10 magnitudin kirkkaudella.

Ohessa vielä ALOS-satelliitin rata sovitettuna Taivaskameran havaintokuvaan:

ALOS-satelliitin rata sovitettuna havaintokuvaan

ALOS-satelliitin rata sovitettuna havaintokuvaan

Ennusteista puuttuneesta välähdyksestä on raportoitu ennusteet laskevalle FPASille.

Viimeöiseen taivaskameran kuvaussaldoon tarttui heti alkuillasta 21:02 erittäin kirkas bolidi. Kuvasta voi arvioida kirkkauden olleen täydenkuun ja auringon välimaastosta. Lentosuunta bolidilla on ollut pohjois-koilisesta etelä-lounaaseen.

Bolidi - 17.10.2014 kello 21:02

Bolidi – 17.10.2014 kello 21:02

Vertailun vuoksi 21:04:52 välähtänyt METOP A -sääsatelliitti, jonka kirkkaus Härkämäeltä nähtynä on ollut -2,0 magnitudia. Välähdyksen keskilinja on mennyt muutaman kilometrin Varkauden ABC:n länsipuolelta.

METOP A -satelliitti 17.10.2014 - kello 21:04:52 (-2,0mag)

METOP A -satelliitti
17.10.2014 – kello 21:04:52 (-2,0mag)

Lisäksi videolla näkyy rauhallinen revontulikaari joka loimusi 7,5 tunnin ajan aina auringonnousuun saakka.

Bookmark the permalink.

About Jari Juutilainen

Jari Juutilainen on kyberturvallisuuden insinööri (YAMK), joka on ollut Kassiopeian jäsen vuodesta 2001 lähtien ja toimii yhdistyksen webmasterina. Jarin omiin havaintoihin pääsee tutustumaan Taivaanalla.fi -blogissa.

Comments are closed.