Syksyn 2020 Ursan kirjojen yhteistilaus

Tällaisena korona-aikana yksi parhaista tavoista viettää vapaa aikaa on kirjojen lukeminen. Jälleen tänä syksynä Warkauden Kassiopeia järjestää Ursan kirjojen yhteistilauksen. Tälla tavoin voit hankkia hienoja tähtitieteen opuksia normaalihintoja selvästi halvemmalla. Tähtitiede kehittyy kovaa vauhtia. Ursan kirjat antavat asiantuntijoiden kansantajuisen johdannon uusiin tähtitieteen löytöihin, vankkaa perustietoa tähtitieteen omatoimiseen opiskeluun sekä käytännön opastusta havaintojen teon avuksi. Kirjoja tilaamalla tuet myös Warkauden Kassiopeian toimintaa.

Tilaukset sähköpostilla: veli-pekka.hentunen()kassiopeia.net

Tänä syksynä tilattavat kirjat:

1) Mäkelä, Veikko; Hotakainen Markus; Karttunen, Hannu; Suhonen, Matti (toim.):

Tähdet 2021, Ursan vuosikirja

160 sivua; 12,00 €

Tähdet 2021 kertoo milloin ja missä päin taivasta on kiinnostavaa nähtävää. Kirjan avulla voit myös tunnistaa huomiota herättäviä kohteita taivaalta. Opas sisältää monipuolisesti tietoa tähtitaivaan tapahtumista ja ilmakehän ilmiöistä.

2) Oja, Heikki: Polaris – koulun tähtitieto

160 sivua; 15,00 €

Erinomainen perusoppikirja tähtitieteestä koululaisille ja myös kaikenikäisille oppijoille. Polariksen avulla opit tuntemaan tähdet, galaksit ja planeetat sekä kaukaiset mustat aukot ja kvasaarit. Saat samalla perustietoja taivaan havainnoinnista, tähtien säteilystä, taivaankappaleiden liikkeestä ja suhteellisuusteoriasta. Lukuisat tehtävät helpoista haastaviin auttavat syventämään tietojasi. Kirjaa voi käyttää itseopiskeluun tai oppikirjana erilaisilla tähtitieteen kursseilla. Professori Heikki Oja on palkittu tietokirjailija ja opettanut tähtitiedettä pitkään Helsingin yliopistossa.

 3) Palviainen, Asko ja Oja, Heikki: Maailmankaikkeus 2021 – 2022

208 sivua; 15,00 €

Maailmankaikkeus 2021–2022 sisältää tiiviin ja helppotajuisen esityksen tähtitieteen perusteista. Kirjassa kerrotaan tutkimuksen tuoreimmat edistysaskeleet. Maailmankaikkeus-kirja ilmestyy joka toinen vuosi ja sopii erinomaisesti ensimmäiseksi johdatukseksi tähtitieteeseen tai tietojen päivittämiseen. Parhaat uudet kuvat ja tiede niiden taustalla: Vuoden kuvat. Tähtitaivaan ajantasaiset perusteet lähiplaneetoista kaukaisiin galakseihin: Maailmankaikkeus nyt. Viime aikojen keskeisimmät tähtitieteen tapahtumat ja uutiset: Maailmankaikkeuden kronikka.

 4) Oja, Heikki: Eksoplaneetat

250 sivua; 26,00 €

Professori Heikki Ojan odotettu teos kiehtovista eksoplaneetoista on nyt saatavilla!

Pimeänä yönä avoimella paikalla tähtitaivaan alla näkee paljain silmin yli tuhat tähteä. Lähes jokaisen tähden ympärillä on myös oma planeettakunta, jossa voi olla toisia jupitereita, neptunuksia ja maapalloja, mutta myös uudentyyppisiä planeettoja, joita ei aurinkokunnastamme tunneta. Ensimmäinen vierasta tähteä kiertävä planeetta havaittiin vasta 1990-luvulla. Nyt näyttää siltä, että planeettoja on galaksissamme enemmän kuin tähtiä.

5) Chown, Marcus: Äärettömyys kämmenellä

254 sivua; 24,00€

Maailmankaikkeus on paljon jännempi paikka kuin olisit koskaan osannut kuvitella. Tutkimusmatkat avaruuteen, syventynyt ymmärrys kvanttimaailmasta sekä teknologiset edistysaskeleet ovat auttaneet ymmärtämään kotiplaneettaamme ja paikkaamme maailmankaikkeudessa hämmästyttävän tarkasti. Tiedetoimittaja Marcus Chown kertoo nokkelasti taustat viidellekymmenelle faktalle, jotka selittävät koko olemassaolomme monimutkaisuuden kirjoa.

 6) Hooper, Dan: Kaiken alku

230 sivua; 27,00 €

Tutkijat ovat viime aikoina tehneet ratkaisevia löytyjä siitä, kuinka kosmoksemme on kehittynyt 13,8 miljardin vuoden ajan. Tietämyksessämme on kuitenkin edelleen kriittinen aukko. Emme tiedä juuri mitään siitä, mitä tapahtui maailmankaikkeuden ensimmäisten sekuntien aikana. Kaiken alku kertoo, miten yritämme ymmärtää tätä tärkeintä ja salaperäisintä ajanjaksoa kosmisen historian alussa.

 7) Tenkanen, Tommi: Pimeän aineen arvoitus

233 sivua; 24,00 €

Maailmankaikkeus näyttää pikaisella vilkaisulla selkeältä. Kaikesta maailmankaikkeuden aineesta yli 80 % on meille kuitenkin tuntematonta ja näkymätöntä. Kukaan ei vielä tiedä, mitä pimeä aine on, sillä havaitsemme sen vaikutuksen ainoastaan painovoiman kautta. Ilman pimeää ainetta kotigalaksiamme ei olisi koskaan syntynyt eikä meitäkään olisi olemassa. Tommi Tenkanen kertoo omiin kokemuksiinsa pohjautuen, miten tutkijat lähestyvät tuntematonta etsiessään pimeää ainetta. Tenkanen tutkii teoreettista kosmologiaa tällä hetkellä Johns Hopkinsin yliopistossa Yhdysvalloissa.

 8) Lehto, Kirsi: Astrobiologia, elämän edellytyksiä etsimässä

254 sivua; 25,00 €

Olemmeko yksin maailmankaikkeudessa? Maapallon elämä on saanut alkunsa jostakin pienestä ja heiveröisestä, yksittäisistä hyvin hauraista molekyyleistä. Luonnonvalinnan kautta elämä on kehittynyt loputtoman kestäväksi ja peräänantamattomaksi sinnittelijäksi, joka on säilynyt läpi mitä ankarimmista olosuhteista. Säilyneitä elämän linjoja ovat ne, jotka ovat pystyneet sopeutumaan suuriin ympäristön muutoksiin ja selviytyneet lajien välisessä kilpailussa. Maapallon elämä on käynyt läpi useita pullonkauloja, joiden kautta on syntynyt kaikki eliökunnan monimuotoisuus, mukaan lukien yksi teknologinen ja kommunikoiva laji, ihminen. Elämää voi olla olemassa myös muualla, kenties oman aurinkokuntamme muilla kappaleilla tai kaukana muissa planeettakunnissa.

 9) Henriksson, Riku; Mäkelä, Veikko: Messierin kohteet

144 sivua; 12,00 €

Vuonna 1758 ranskalainen tähtitieteilijä Charles Messier löysi taivaalta himmeän sumuläiskän. Hän merkitsi paikan muistiin, jottei sekoittaisi sitä etsimiinsä pyrstötähtiin. Löydöstä tuli M1, Rapusumu, ensimmäinen taivaankohde hänen luettelossaan. Elämänsä aikana Messier luetteloi yli sata tällaista kohdetta. Nämä sumut, tähtijoukot ja galaksit ovat tähtiharrastajan suosituimpia metsästyskohteita. Monet näkyvät jo kiikarilla tai pienellä kaukoputkella, mutta vaikeimpien löytäminen vaatii kärsivällisyyttä ja intoa. Kirja sisältää ohjeet ja etsintäkartat, joiden avulla aloittelijakin voi lähteä tutkimusmatkalle Messierin jalanjäljissä. Tämä on tähtitieteen havaintokirjojen klassikko. Kolmanteen painokseen on tehty lukuisia korjauksia ja täydennyksiä tekstiin, numerotietoihin ja karttoihin. Kuvitusta on osittain uusittu ja täydennetty.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.