Varkauteen putosi hydrometeoriitteja!

Kulunutta havaintokautta on vaivannut jatkuva pilvisyys mutta aivan täysin hukkaan se ei ole päässyt kuitenkaan menemään.

Härkämäen Observatoriolla tehtiin havainto aikaisemmin tuntemattomasta hydrometeorien parvesta. Useampien varmistuskertojen jälkeen havaintoryhmä otti yhteyttä Ilmatieteen laitokselle, jossa havainto vahvistettiin. Kyseessä todellakin oli hydrometeorien parvi!

Havainnosta innostuneina aloimme seurata hydrometeorien parven aktiivisuuden kehittymistä tutkakuvista. Päättelimme, että noin aktiivisessa parvessa olisi hyvä todennäköisyys jopa pudokkaisiin, eli maahan asti päätyviin hydrometeoriitteihin. Tulkintamme oli suureksi yllätykseksi oikea, sillä pudokkaita todellakin nähtiin paljon! Suurin osa pudokkaista oli hyvin pieniä, ainoastaan noin sadepisaran kokoisia, joten niitä ei kannata lähteä etsimään vaikka Varkauden lähialueille kirjaimellisesti satoi hydrometeoriitteja tuhansittain ellei määrää voida laskea jopa sadoissa tuhansissa.

Väärävärikuva hydrometerien tutkakuvasta

Väärävärikuva hydrometerien tutkakuvasta

Hydrometeorit eroavatkin tavallisista meteoreista juurikin runsaslukuisemman esiintymisensä vuoksi. Meteoreista maahan asti päätyviä pudokkaita, eli meteoriitteja on yleensä muutamia tai jos kappale hajoaa ilmakehässä, niin se voi pirstaloitua tuhansiksi palasiksi. Sen sijaan hydrometeorit ovat jo lähtökohtaisesti luokiteltavissa mikrometeoreiksi pienen kokonsa vuoksi. Hydrometeorien tapauksessa maahan asti tulevia pudokkaita on yleensä tuhansia tai satoja tuhansia. Hurjimmat luvut ovat liikkuneet useissa kymmenissä miljoonissa pudokkaissa.

Kyseessä on varsin yleinen ilmiö mutta usein ihmiset eivät tiedosta päässeensä todistamaan hydrometeorien putoamista. Vastaavia havaintoja hydrometeoreista ja jopa hydrometeoriiteista on tehty runsaasti eri puolilla maapalloa. Harvinaisempia ne yleensä ovat kuivilla aavikkoalueita mutta varsinkin trooppisilla alueilla on tehty havaintoja erittäin voimakkaista hydrometeorien parvista. Joissain maissa hydrometeoreihin on varauduttu jopa luomalla varoitusjärjestelmiä, aktiivisten parvien esiintymisen varalle. Suomessa hydrometeoreista tiedottaminen kuuluu Ilmatieteen laitokselle.

Bookmark the permalink.

About Jari Juutilainen

Jari Juutilainen on kyberturvallisuuden insinööri (YAMK), joka on ollut Kassiopeian jäsen vuodesta 2001 lähtien ja toimii yhdistyksen webmasterina. Jarin omiin havaintoihin pääsee tutustumaan Taivaanalla.fi -blogissa.

2 Responses to Varkauteen putosi hydrometeoriitteja!