Facebook

Tällä sivulla on Warkauden Kassiopeian tuoreimpien Facebook-viestien tiivistelmät. Nähdäksesi koko viesti, kaikkine kuvineen ja linkkeineen, klikkaa kunkin viestin alla olevaa linkkiä.

Viikko takaperin olin harjoittelemassa CCD-kuvaamista, itse asiassa vasta nyt eka kertaa kuvasin yhdistyksen uudella CCD-kameralla, vaikka se hommattiin jo useampi vuosi sitten. Vanhemmalla kuvasin jonkun verran silloin kun etsittiin supernovia.

Tällä kertaa tarkoituksena oli opetella värikuvien tuottamisen prosessi alusta alkaen. Harjoittelukohteena ei sen haastavampi kuin Iirissumu, jota kuvasin myös digijärkkärillä alkukeväästä.

Eka yö meni tietysti harjoittelun merkeissä ja erilaisten kommellusten vuoksi ei vielä syntynyt prosessikelpoista dataa, sen sijaan systeemin käyttö tuli tutuksi. Toisena yönä syntyi jo kohtalainen setti dataa, 7xL ja 3xRGB kuvat, kaikki 10 minuutin valotuksilla.

Tämän jälkeen data oli silleensä viikon verran, koska ei ole yksinkertaisesti softaa, millä käsitellä dataa - eikä tulekaan, ennen kuin asennan sopivan Windowsin jollekin konelle kakkoskäyttikseksi. Tämä on oma projektinsa ja kiinni lähinnä ainoastaan erittäin rajallisesta vapaa-ajaasta. Linux-miehenä en juuri Windowseja missään tarvitse mm. ansiotulot hankitaan jokseenkin täysin Ubuntun varassa.

Yhdistyksen läppärillä pääsin kuitenkin prosessoimaan dataa MaximDL-ohjelmalla. VP:lle kiitokset pikaisista neuvoista. Muutaman tunnin ähellyksen tuloksena pinoaminen onnistui lopulta ja syntyi jo alustava värikuva... josta oikeastaan paljastui se minkä jo tiesinkin, että valotusta tarvitaan vielä rutosti lisää. Itse sumuhan on todella himmeä mutta sen keskustähti kirkas. Silti CCD ei gloomaa keskustähteä aivan mössöksi vaan se löytyy 16-bittiseltä dynamiikka-alueelta. Rajulla curvella sekä sumun että keskustähden saa vielä kohtalaisesti kuvaan.

Tulen siis varmaankin valottelemaan tuota vielä lisää ja tämä olikin vasta ensimmäinen "hello world" tyyppinen testi. Ongelmana tuossa tietysti on että vaatii kuuttoman yön ja nähtävästi valotusta ihan läpi yön.
... See MoreSee Less

NGC7331
14x300s L + 7x300s R/G/B
... See MoreSee Less

Nyt torstaina ei ole lastenkerhoa. Yleisönäytös pidetään säävarauksella, eli taivas mahdollisimman selkeä. Käytössä katselutasanteen kaukoputki. Itse en pääse paikalle torstaina. ... See MoreSee Less

Revontuli intervalli ... See MoreSee Less

Comments are closed.